Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Johanna in Nieuwegein

Woonhuis

Utrechtsestraatweg 9
3438AL Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1929
Architect: Willem Maas


Beschrijving van Villa Johanna

In1eiding In 1929 gaven de heer en mevrouw Van Bentum aan architect W.A. Maas de opdracht een WOONHUIS, type villa te bouwen op een daarvoor speciaal aangekocht stuk grond ten noorden van de kern Jutphaas. Het landhuis aan de Utrechtsestraatweg in Nieuwegein (Jutphaas) is voor zover bekend het enige functionalistische ontwerp van Maas. Het ontwerp is, volgens Johanna van Bentum-van de Anker (de opdrachtgeefster) in samenwerking met Gerrit Rietveld tot stand gekomen. Daarvoor zijn echter geen directe bewijzen te vinden. De glas-in-lood ramen zijn vermoedelijk vervaardigd naar ontwerp van Piet Mondriaan, die zowel met Maas als met Rietveld bevriend was. De ontwerpen van de ramen zijn echter niet teruggevonden. Begin jaren zeventig raakte het huis in verval doordat de betonnen plaat, waarop het huis is gefundeerd, zakte en krom trok, nadat het grondwaterpeil sterk was gedaald. In 1986-1987 is het huis gerestaureerd en uitgebreid. De uitbreiding valt buiten de bescherming. Omschrijving De witgepleisterde villa met aangebouwde garage in functionalistische stijl is gefundeerd op een betonnen plaat. Het huis met een samengestelde plattegrond is gesitueerd op een plateau, dat omgeven wordt door een borstwering. Het plateau met aansluitend een toegangsbrug volgt de gevellijn van het huis. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van een pleisterlaag. Het landhuis is samengesteld uit in hoogte verspringende bouwblokken onder platte daken. Het hoofdvolume bestaat uit twee bouwlagen met een dakterras omgeven door een metalen balustrade. Rechtsachter bevindt zich een drielaags hoge torenvormige aanbouw (trappenhuis), waarmee het dakterras bereikbaar is. Aan de linkerzijde is een risaliet met een halfrond uitgebouwde serre waarboven een balkon. Rechtsvoor is op de begane grond een rechte hoekerker geplaatst. De ingang bevindt zich in de rechterzijgevel onder een luifel. Geheel rechts is een garage aangebouwd met aansluitend een moderne uitbreiding. De vensters hebben stalen kozijnen. De tweezijdig uitgebouwde vensterpartij naast de ingang, het bovenlicht boven de toegangsdeur en de vensters in het trappenhuis zijn voorzien van glas-in-lood met kenmerken van 'De Stijl'. De interieurindeling is grotendeels oorspronkelijk. Waardering De villa is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl, alsmede vanwege het karakteristieke gebruik van witgepleisterde gevels en stalen kozijnen. Voorts vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering. Tenslotte als bijzonder voorbeeld uit het oeuvre van de architect W.A. Maas. Van beeldbepalende waarde vanwege de hoge ligging aan de Utrechtsestraatweg en het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526817
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Johanna
Johanna.Nieuwegein.jpg
Locatie Nieuwegein (Jutphaas), Utrechtsestraatweg 9
Oorspr. functie villa
Bouw gereed ca. 1930
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 526817
Architect Willem Maas
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Villa Johanna is een rijksmonumentaal woonhuis in de Nederlandse gemeente Nieuwegein.

De villa is omstreeks 1930 gebouwd in Jutphaas naar ontwerp van de architect Willem Maas. Volgens de opdracht- en naamgeefster, Johanna van Bentum, was ook Gerrit Rietveld betrokken bij het ontwerp. Het huis bevat onder meer vensters met glas in lood waarvan het ontwerp aan Piet Mondriaan wordt toegeschreven. Zowel de betrokkenheid van Gerrit Rietveld als van Piet Mondriaan is wel onderzocht maar nooit volledig vast komen te staan[1][2]. Duidelijk is wel dat de glas in lood vensters de kenmerken hebben van De Stijl.

Medio jaren tachtig van de 20e eeuw is Villa Johanna grondig gerestaureerd waarbij het funderingsplan gewijzigd is en het huis gedeeltelijk onderheid is. Begin 21e eeuw heeft verdere renovatie plaatsgevonden om het als woonhuis beter aan hedendaagse eisen van modern comfort te laten voldoen.[3]

In 2002 is de villa erkend als rijksmonument o.a. vanwege de architectuurhistorische waarde maar ook vanwege het karakteristieke gebruik van witgepleisterde gevels en stalen kozijnen[4].Monumenten in de buurt van Villa Johanna in Nieuwegein

Boerderij, dwarshuis, met riet gedekt

Utrechtsestraatweg 12
Nieuwegein
Boerderij, dwarshuis, met riet gedekt, 17e eeuw.

Toegangshek

Utrechtsestraatweg 8
Nieuwegein
Toegangshek van R. K. pastorie en gevelsteen in pastorie. Herinneringen aan het huis Zwanenburg. Leuningen brug en ingegraven kanonlopen.

St. Nicolaaskerk

Utrechtsestraatweg 6
Nieuwegein
St. Nicolaas, 1874-1875, A. Tepe. Driebeukige kruisbasiliek in de voor Tepe karakteristieke baksteengotiek, belangrijk vroeg werk van deze b..

Francois Heytink Baesjou Stichting

Utrechtsestraatweg 3
Nieuwegein
Inleiding Het voormalige KLOOSTER met bijbehorende BEWAARSCHOOL en MEISJESSCHOOL is in 1894 gebouwd naar ontwerp van de architect Alfred Te..

fort jutphaas

fort jutphaas 3
nieuwegein
Cluster 50. Damsluis E. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding DAMSLUIS E ten noordwesten van het Fort bij Jutphaas als een van de afsluiting..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)