Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande schuur in Zevenbergen

Boerderij

Hazeldonkse Zandweg 40
4762PA Zevenbergen (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Vrijstaande schuur

Inleiding Vrijstaande SCHUUR van zeer forse afmetingen. De schuur dateert uit 1863 en is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekeigen kenmerken. De schuur behoort bij een herenboerenwoonhuis en ligt aan het eind van een oprijlaan op een ruim erf met hoog opgaand geboomte in de buurtschap Zwartenberg. Omschrijving De schuur heeft een zadeldak met korte wolfseinden en is gedekt met rode Hollandse pannen. De voorgevel is geheel gerabat en groengeschilderd. Links en rechts dubbele deuren met gesmede gehengen. Rechts uit het midden een grote dubbele deur met smalle 12-ruits bovenlichtstrook. De linker deurvleugel is gedeeld, in de rechter een kleine deur met aan de bovenzijde gezwenkte belijning. De deuren zijn oorspronkelijk, de horizontaal gerabatte voorgevel is vernieuwd. De kap met lichte overstek heeft windveren, onder het wolfseinde met golvende belijning. De zij- en achtermuren zijn rond 1970 in machinale steen vernieuwd. De zijmuur links heeft 6 lunetvormige gietijzeren stalramen met twee roeden. De rechter zijmuur wordt verdekt door een latere aanbouw onder lessenaarsdak. De bakstenen achtergevel met staafankers is groen geschilderd en heeft een grote roldeur. Inwendig een reusachtig eiken dekbalkgebint dat de ruimte in vier beuken verdeeld. Het voorste gedeelte, dat van de rest is afgeschoten door een tussenmuur, is nog volledig intact. Het heeft een eiken gebint met pen-en-gatverbindingen, bestaande uit een middenstijl en twee zijstijlen waarop een dekbalk is opgelegd. De dekbalk is op de stijlen afgeschoord. De stijlen zijn met de voorgevel verbonden door twee zware horizontale balken. Op de dekbalk A-spanten met geschoorde spruitbalk en hanebalk. In het achterste deel van de schuur zijn de drie eiken stijlen vervangen door twee van staal. Waardering De vrijstaande SCHUUR is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een vrijstaande Westbrabantse boerenschuur van zeer forse afmetingen. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur, met name de gebintconstructie, uitgevoerd als dekbalkgebint. Het heeft samen met het bijbehorende vrijstaande herenboerenwoonhuis en hoog opgaand geboomte ensemblewaarde en is straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526814
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande schuur in Zevenbergen

Herenboerenwoonhuis

Hazeldonkse Zandweg 40
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Inleiding Vrijstaand HERENBOERENWOONHUIS uit 1863, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekeigen kenmerken. Het huis ..

Station Zevenbergen

Stationslaan 1
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Neo-Classicistisch stationsgebouw uit 1854, gebouwd in opdracht van de 'Société Anonyme des Chemins de Fers d'Anvers à Rotter..

Herenhuis

Stationsstraat 28
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. In de rooilijn van de Stationsstraat gelegen HERENHUIS. Het rond 1875 gebouwde pand is opgetrokken in Eclectische stijl. Diverse..

Herenhuis met toegangshek

Stationsstraat 26
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Achter de rooilijn van de Stationsstraat gelegen HERENHUIS met TOEGANGSHEK. Het rond 1905 gebouwde pand behoort stilistisch tot ..

Huis onder zadeldak en met gepleisterde trapgevel, met toppilaster op kraagsteen met masker, en lelie-ankers

Stationsstraat 1
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Huis onder zadeldak en met gepleisterde trapgevel, met toppilaster op kraagsteen met masker, en lelie-ankers. Begin 17e eeuw. In de V.L. ver..

Kaart & Routeplanner