Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Directeurswoning bij het Prins Hendrik Internaat/de Christelijke School voor Schipperskinderen in Nieuwegein

Woonhuis

Prins Hendriklaan 11
3433EG Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Directeurswoning bij het Prins Hendrik Internaat/de Christelijke School voor Schipperskinderen

Omschrijving complexonderdeel 2 Het aan de Prins Hendriklaan gelegen voormalige WOONHUIS is de voormalige directeurswoning bij de Christelijke School voor Schipperskinderen. Het pand is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een rode pannen gedekt, aan de rechterzijde afgewolfd zadeldak, met de nok evenwijdig aan de Prins Hendriklaan. Aan de zijde van de Emmaweg bevindt zich een lager bouwdeel met topgevel. De vensters hebben deels een roedenverdeling. Het metselwerk is in de voor- en linkerzijgevel voorzien van strekken met stenen accenten. De voorgevel heeft rechts een risaliet onder zadeldak. Tegen de begane grond is een driezijdige erker gezet. De tweede verdieping bevat een drielichtsvenster. In de top zijn, tussen een vakwerkbetimmering, drie kleine vensters gezet. Het linker deel van de gevel bevat een venster en de entree onder een luifel. De tweede bouwlaag heeft een drielichtsvenster. In het dakvlak een dakkapel met een drielichtsvenster en een getoogde bovenzijde. De rechter zijgevel heeft een aantal vensters, een blind venster en een uitgemetselde schoorsteen. De achtergevel bevat links een groot samengesteld venster, een deur, een klein venster, een tweede deur en een venster met bovenlicht. Op de verdieping zijn drie vensters met bovenlicht en een klein venster gezet. De linkerzijgevel is blind en voorzien van vlechtingen. Tegen deze gevel is een tussenlid gezet van één bouwlaag onder lessenaardak dat de verbinding vormt met een kleine woning van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder zadeldak. Deze woning heeft dezelfde detailleringen als nummer 11. De voorgevel heeft een driezijdige erker op de begane grond en een tweelichtsvenster in de top. De linkerzijgevel bevat drie kleine vensters. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voormalige directeurswoning van de school voor schipperskinderen. Van architectuurhistorische betekenis vanwege dezelfde, doch in detail gavere architectuurkenmerken als het internaat alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de school en de Prins Hendriklaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526812
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voormalig onderkomen van het internaat aan de Prins Clausstraat.
Voormalige directeurswoning.

Het Prins Hendrik Internaat is het oudste schippersinternaat van Nederland. Het is gelegen in Vreeswijk, wat nu een wijk in de gemeente Nieuwegein is.

Geschiedenis

Op 23 januari 1911 wordt er door de protestantse kerk in Vreeswijk een vereniging opgericht. Deze vereniging heet De Vereeniging tot stichting en instandhouding van een school met den Bijbel voor Schipperskinderen. Deze vereniging wilde ervoor zorgen dat schipperskinderen naar een school konden gaan waar ze goed onderwijs konden krijgen en christelijk worden opgevoed. In 1913 koopt de vereniging daarom in Vreeswijk een stuk grond. Omdat de schipperskinderen niet zomaar naar huis kunnen gaan, moest er een internaat voor deze kinderen komen. Daaruit volgde het besluit om een internaat en een school voor deze kinderen te bouwen.

Op 28 augustus 1915 wordt het Prins Hendrik Internaat geopend. Er zijn op dat moment 94 leerlingen. De leerlingen krijgen naast de gewone vakken ook specifieke vakken die ze kunnen gebruiken als ze zelf later ook gaan varen. Zo krijgen de jongens les over het schippersbedrijf en de meisjes krijgen nuttig handwerken.

Omdat de school explosief groeit wordt er in 1983 gestart met de bouw van een geheel nieuw schippersinternaat, iets ten noorden van Vreeswijk. Ook komt er een nieuwe school, die los staat van het internaat, waar ook "gewone" kinderen les krijgen.

Indeling van de groepen

Vroeger waren er vier soorten groepen. Ten eerste werd er onderscheid gemaakt in geslacht. Ten tweede wordt er gekeken naar leeftijd: de groep 6 t/m 12 jaar, ook wel BO genoemd, en de groep 13 t/m 16 jaar, de zogenoemde VO. Boven de 16 jaar moesten de meeste van de schippersjongeren bij de ouders aan boord komen om het beroep verder te leren.

Tegenwoordig worden de jongens en meisjes gezamenlijk op groepen ingedeeld. Er bestaat op sommige schippersinternaten nog het onderscheid in BO en VO, maar dit is op andere schippersinternaten samengevoegd tot de zogenoemde 'verticale groep' die bedoeld is voor de 6- t/m 16-jarigen. Tegenwoordig zijn er ook IKB/BKB-groepen (interne/begeleide kamer bewoning). Dit zijn kleine groepen jongeren, tussen de 16 en 18 jaar, die van de VO of verticale groep komen en die onder begeleiding van mentoren/leiding leren koken en de leefruimte schoon te houden.

Heden

Omdat het oude Prins Hendrik Internaat leeg kwam, en lange tijd leeg bleef, verpauperde het gebouw. In 1995 werd er daarom besloten om er appartementen in te maken en kunstateliers. Na een grondige verbouwing is eind jaren negentig het voormalige onderkomen van het internaat opnieuw geopend. Woningbouworganisatie Mitros is de nieuwe beheerder van 18 appartementen en 6 bedrijfsruimtes.

In 2005 is ook de verdere ontwikkeling van de regio afgerond, dit als onderdeel van het nieuwbouwproject Nieuw-Vreeswijk. Het gebouw is inmiddels volledig omgeven door woningen.

Het gebouw is een monument en is een gezichtsbepalend gebouw voor dit deel van Vreeswijk. Ook is het een herinnering aan de tijd dat Vreeswijk nog een belangrijk schippersdorp was.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Directeurswoning bij het Prins Hendrik Internaat/de Christelijke School voor Schipperskinderen in Nieuwegein

Prins Hendrik Internaat/Christelijke School voor Schipperskinderen

Prins Clausstraat 2
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 1 Een op de hoek van de Prins Clausstraat en Prins Hendriklaan gelegen INTERNAAT op een T-vormige plattegrond..

Villa Hoog Sandveld

Koninginnenlaan 28
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 4 De markant op hoek Koninginnenlaan / Jaagpad, ten noordoosten van de sluis gelegen VILLA 'Hoog Sandveld' is..

Pastorie Barbarakerk

Koninginnenlaan 1
Nieuwegein
Omschrijving De in 1908 door architect H. Kroes ontworpen PASTORIE van de St. Barabarakerk staat links van de kerk op de hoek Koninginnenl..

Barbarakerk

Koninginnenlaan 3
Nieuwegein
Omschrijving De aan de Koninginnenlaan gelegen KERK op kruisvormige plattegrond in laat-neogotische stijl is opgetrokken in baksteen onder..

Arbeiderswoningen Koninginnensluis

Koninginnensluis 1
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 3 Aan de oostzijde van de sluis gelegen bouwblok met ARBEIDERSWONINGEN is tussen 1882 en 1884 ontworpen door..

Kaart & Routeplanner

Route naar Directeurswoning bij het Prins Hendrik Internaat/de Christelijke School voor Schipperskinderen in Nieuwegein

Foto's (1)