Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Karschop in Oosteind

Boerderij

Heikant 86
4909AP Oosteind (gemeente Oosterhout)
Noord Brabant

Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw of eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Karschop

Omschrijving onderdeel 3: karschop. Inleiding Op het erf achter de langgevelboerderij een KARSCHOP. De karschop is in ambachtelijk-traditionele stijl grotendeels uit hout en riet opgetrokken en draagt streekeigen kenmerken. Datering XVIIIB of XIXA. De karschop is in gebruik als gastenverblijf. Omschrijving Deels gepotdekselde en geteerde karschop met rieten schilddak. Eén zijmuur en de plint rondom zijn opgetrokken uit grijs/zwarte en rode baksteen. Binnen staan drie eiken ankerbalkgebinten met eenvoudige spanten. Waardering De karschop is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een karschop bij een langgevelboerderij. Het object is van architectuurhistorische waarde vanwege de samenhang tussen in- en exterieur; vanwege de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele materialen en vormen. Door de ligging van de karschop bij de langgevelboerderij en een Vlaamse schuur aan een oude verkeersas vertegenwoordigt de karschop bovendien een duidelijke ensemblewaarde en markeert zij mede de oude bewoningskern van Oosteind. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526808
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Karschop in Oosteind

Voormalige boerderij van het langgeveltype met bakhuis en dwarsdeel

Heikant 86
Oosteind (Gemeente Oosterhout)
Omschrijving onderdeel 1: langgevelboerderij. Inleiding Voormalige BOERDERIJ van het langgeveltype met bakhuis en dwarsdeel. De boerderi..

Vlaamse schuur

Heikant 86
Oosteind (Gemeente Oosterhout)
Omschrijving onderdeel 2: Vlaamse schuur. Inleiding Op het erf achter de langgevelboerderij staat een gepotdekselde en met een rieten sch..

Centraal op het terrein bevindt zich het hoofdgebouw van het benedictijnerklooster

Hoogstraat 80
Oosterhout
Inleiding. Centraal op het terrein bevindt zich het hoofdgebouw van het BENEDICTIJNERKLOOSTER. Het klooster werd voornamelijk opgetrokken i..

Abdij Sint Paulus

Hoogstraat 80
Oosterhout
Hoogstraat 80, Oosterhout (onderdeel 2) Inleiding. Aan de zuidzijde van het terrein, nabij de Monnikendreef gelegen WERKPLAATS met diverse..

Abdij Sint Paulus

Hoogstraat 80
Oosterhout
Hoogstraat 80, Oosterhout (onderdeel 4) Inleiding. Aan de zuidzijde van het terrein, nabij de Monnikendreef gelegen GARAGE (begane grond) ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Karschop in Oosteind