Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twickel: moestuinmuur in Deldeneresch

Tuin Park Landgoed

Twickelerlaan, ongenummerd
7496ZG Deldeneresch (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1888-1889
Architect: C.E.A. Petzold


Beschrijving van Twickel: moestuinmuur

Omschrijving onderdeel 57: (hoek Twickelerlaan/Bornsestraat te Ambt Delden) MOESTUINMUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Ten noorden de Bornsestraat een geheel ommuurde rechthoekige moestuin uit 1888-1889 aangelegd naar ontwerp van (tuin)architect C.E.A. Petzold. De muur is van baksteen met ezelsrug en wordt door pijlers geleed. De pijlers dragen vazen (recent teruggebracht); tussen twee pijlers de hoofdingang met een (nieuw) hek met smeedijzeren decoraties. De moestuin is sinds 1977 opgeheven, maar vanaf de restauratie (1992) weer in functie; de muur wordt vanaf 1992 in fases gerestaureerd. Langs de buitenkant van de moestuinmuur (noord- en westzijde) een dichte beplantingsstrook. De tegen de westkant van de moestuinmuur aangebouwde opslagschuur, die in ca. 1970 verbouwd is tot woning, is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering: MOESTUINMUUR van algemeen belang - als onderdeel van de 19e-eeuwse tuinaanleg van de landschapsarchitect Petzold; - vanwege de hoge ensemblewaarde van het complex en de markante situering; - vanwege de gaafheid en doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526804
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twickel: moestuinmuur in Deldeneresch

Twickel: drie identieke verzonken kassen (sic, zijn bakken)

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 60: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsa..

Twickel: ironhouse met aangebouwde zaaikas

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 58: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsa..

Twickel: houten anjerkas

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 59: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsa..

Erve de Haar

Twickelerlaan 11
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 73: BOERDERIJ 'ERVE DE HAAR' behorende tot de buitenplaats Twickel. Waarschijnlijk gebouwd rond 1860 als ontgi..

Twickel: natuurstenen urnvormige tuinvazen rozentuin net deksel op voetplaat, rijk gedecoreerd in relief

Twickelerlaan 1
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 52: TUINVAZEN ROZENTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. In de as van de rozentuin twee 19de-eeuwse natuurst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twickel: moestuinmuur in Deldeneresch

Foto's (2)