Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoningen Huis Bergh in 's Heerenberg

Woonhuis

De Gaarde 2
7041KC 's Heerenberg (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1630

(1 recensie)

Beschrijving van Dienstwoningen Huis Bergh

Omschrijving onderdeel 5: DIENSTWONINGEN. Ensemble van 4 dienstwoningen op aaneengesloten rechhoekige grondslag onder één schilddak met aan de oostzijde rode en aan de zuidzijde grijze pannen. Het ensemble dateert in oorsprong uit 1630 en werd toen als hovenierswoning naast de kaatsbaan, in de noordoostelijke hoek van de aanleg de Plantage gebouwd. Voorzijde: vier rechte toegangsdeuren onder toogstrek met meerruits bovenlichten en met aan weerszijden ervan meerruits schuifvensters met luiken. Aan de zuidzijde vier en aan de noordzijde drie dakkapellen met meerruits vensters, overkapt door met pannen gedekt zadeldak. Het ensemble werd in 1943 ingrijpend gerestaureerd. Waardering De DIENSTWONINGEN zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaafheid; - vanwege de sobere en doelmatige vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526803
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Dienstwoningen Huis Bergh
5
Recensie door: ()
gisteren weer perplex gestaan van de schoonheid van deze gaarde (dienstwoningen). Wat een prachtig gebied rondom. Heerlijk gewandeld een prachtdag maar dit stukje De Gaarde dus blijft me al 40 jaar intrigeren.... Wat is de naam ook alweer die op de houten balk staat, Dank alvast voor deze liefdevolle plek. Jose Grasso uit Warnsveld.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Bergh
Huis Bergh in 2010
Huis Bergh in 2010
Locatie 's-Heerenberg, Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Stichting Huis Bergh
Huidige functie museum
Gebouwd in 13e eeuw
Gebouwd door onbekend
Herbouwd in 1941
Monumentnummer  526787
Bijzonderheden aanwezige kunstcollectie o.a. werk van Duccio di Buoninsegna
Website Huis Bergh
Huis Bergh-3.JPG
Tentoonstelling Man Zoekt Vrouw in Huis Bergh

Huis Bergh is een kasteel in de stad 's-Heerenberg gemeente Montferland, Gelderland. Huis Bergh was het stamslot van de graven van Bergh. Het Land van den Bergh was vóór 1486 een bannerij en vanaf 1486 (rijks-)graafschap Bergh.

Geschiedenis

De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug tot het jaar 1250. Delen van het huis dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw. In de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog had Huis Bergh veel te lijden van oorlogsgeweld. In 1735 brandde het geheel uit. Tijdens de Hollandse Zending tussen de jaren 1799 en 1842 was er een seminarie in Huis Bergh gevestigd. Het kasteel en alle bijbehorende bezittingen kwamen in 1912 in eigendom van Jan Herman van Heek, een industrieel uit Enschede. In 1939 werd een groot deel van het huis voor de tweede keer door brand verwoest. Dankzij de hulp van de plaatselijke bevolking kon veel van de inventaris worden gered. Nog in hetzelfde jaar begon de wederopbouw die reeds in de herfst van 1941 kon worden voltooid.

Kunstcollectie

Er is veel vroege Italiaanse schilderkunst te zien in Huis Bergh. Een zeer bijzonder werk is een paneel (de aartsengel Gabriël) uit de wereldberoemde Maestà van Duccio. Het schilderij werd in de 19e eeuw aan de collectie van het kasteel toegevoegd. Verder bevinden zich in de collectie enkele werken uit de school van Jheronimus Bosch, waaronder een Bruiloft van Kana. Huis Bergh herbergt ook een uitzonderlijke collectie middeleeuwse handschriften. De basis van de collectie werd gelegd door aankoop door genoemde Jan Herman van Heek van de Collectie F.W. Mengelberg in 1919.

Overige wetenswaardigheden

  • In de kasteeltuin en in de ontvangsthal worden regelmatig concerten gegeven.
  • De Boetselaersborg, een kasteeltje nabij Huis Bergh, behoort tot de bezittingen van het kasteel.
  • Juist ten westen van Huis Bergh ligt het parkbos de Plantage.
  • In 2016 werd de tuin (soms wel de 'oudste tuin van Nederland' genoemd) teruggebracht in de staat van 1727.[1]

Externe link

AfbeeldingenMonumenten in de buurt van Dienstwoningen Huis Bergh in 's Heerenberg

Zuilen bij Huis Bergh

Hof van Bergh 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Omschrijving onderdeel 4: ZUILEN AAN DE ENTREE VAN DE PLANTAGE. Twee zandstenen rechthoekige zuilen op zandstenen eveneens rechthoekige so..

Tuin van Huis Bergh

Hof van Bergh 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van kasteel Huis Bergh gaat tot in ca. 1240 ..

Wapenleeuwen op voorburcht bij Huis Bergh

Hof van Bergh 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Omschrijving onderdeel 3: WAPENLEEUWEN OP VOORBURCHT. Twee voor de dam naar de poortdoorgang van de hoofdburcht gesitueerde sokkels met wap..

Huis Bergh

Hof van Bergh 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS BERGH. Het huis bestaat uit een Middeleeuws complex van voorburcht en hoofdburcht, beide omgracht, waarop ..

Sint-Pancras en Joriskerk

Hof van Bergh 2
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Ned. Herv. Kerk (St. Pancras en Joris). Dwarspand en zeer kort, onregelmatig gevormd schip van een 15e eeuwse kerk, waarvan de koorfundering..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoningen Huis Bergh in 's Heerenberg