Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wapenleeuwen op voorburcht bij Huis Bergh in 's Heerenberg

Tuin Park Landgoed

Hof van Bergh 1
7041AC 's Heerenberg (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1701
Architect: Jan Rendelers


Beschrijving van Wapenleeuwen op voorburcht bij Huis Bergh

Omschrijving onderdeel 3: WAPENLEEUWEN OP VOORBURCHT. Twee voor de dam naar de poortdoorgang van de hoofdburcht gesitueerde sokkels met wapenleeuwen. De in rijke Westfaalse ornamentele stijl opgetrokken rechthoekige sokkels zijn vermoedelijk omstreeks 1701 vervaardigd en op deze plaats opgesteld, gezien de stilistische overeenkomst met het in deze stijl en in dit jaar uitgevoerde bordes met ingangspartij van de hoofdwoonvleugel op de hoofdburcht. Waardering De WAPENLEEUWEN OP VOORBURCHT zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526801
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Bergh
Huis Bergh in 2010
Huis Bergh in 2010
Locatie 's-Heerenberg, Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Stichting Huis Bergh
Huidige functie museum
Gebouwd in 13e eeuw
Gebouwd door onbekend
Herbouwd in 1941
Monumentnummer  526787
Bijzonderheden aanwezige kunstcollectie o.a. werk van Duccio di Buoninsegna
Website Huis Bergh
Huis Bergh-3.JPG
Tentoonstelling Man Zoekt Vrouw in Huis Bergh

Huis Bergh is een kasteel in de stad 's-Heerenberg gemeente Montferland, Gelderland. Huis Bergh was het stamslot van de graven van Bergh. Het Land van den Bergh was vóór 1486 een bannerij en vanaf 1486 (rijks-)graafschap Bergh.

Geschiedenis

De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug tot het jaar 1250. Delen van het huis dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw. In de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog had Huis Bergh veel te lijden van oorlogsgeweld. In 1735 brandde het geheel uit. Tijdens de Hollandse Zending tussen de jaren 1799 en 1842 was er een seminarie in Huis Bergh gevestigd. Het kasteel en alle bijbehorende bezittingen kwamen in 1912 in eigendom van Jan Herman van Heek, een industrieel uit Enschede. In 1939 werd een groot deel van het huis voor de tweede keer door brand verwoest. Dankzij de hulp van de plaatselijke bevolking kon veel van de inventaris worden gered. Nog in hetzelfde jaar begon de wederopbouw die reeds in de herfst van 1941 kon worden voltooid.

Kunstcollectie

Er is veel vroege Italiaanse schilderkunst te zien in Huis Bergh. Een zeer bijzonder werk is een paneel (de aartsengel Gabriël) uit de wereldberoemde Maestà van Duccio. Het schilderij werd in de 19e eeuw aan de collectie van het kasteel toegevoegd. Verder bevinden zich in de collectie enkele werken uit de school van Jheronimus Bosch, waaronder een Bruiloft van Kana. Huis Bergh herbergt ook een uitzonderlijke collectie middeleeuwse handschriften. De basis van de collectie werd gelegd door aankoop door genoemde Jan Herman van Heek van de Collectie F.W. Mengelberg in 1919.

Overige wetenswaardigheden

  • In de kasteeltuin en in de ontvangsthal worden regelmatig concerten gegeven.
  • De Boetselaersborg, een kasteeltje nabij Huis Bergh, behoort tot de bezittingen van het kasteel.
  • Juist ten westen van Huis Bergh ligt het parkbos de Plantage.
  • In 2016 werd de tuin (soms wel de 'oudste tuin van Nederland' genoemd) teruggebracht in de staat van 1727.[1]

Externe link

AfbeeldingenMonumenten in de buurt van Wapenleeuwen op voorburcht bij Huis Bergh in 's Heerenberg

Huis Bergh

Hof van Bergh 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS BERGH. Het huis bestaat uit een Middeleeuws complex van voorburcht en hoofdburcht, beide omgracht, waarop ..

Sint-Pancras en Joriskerk

Hof van Bergh 2
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Ned. Herv. Kerk (St. Pancras en Joris). Dwarspand en zeer kort, onregelmatig gevormd schip van een 15e eeuwse kerk, waarvan de koorfundering..

Rechthoekig huis met zadeldak tussen twee puntgevels en in de lange gevels muizetandfriezen. In de 16e eeuw zetel van de Bergse Munt

Muntwal 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Rechthoekig huis uit XVI A met zadeldak tussen twee puntgevels en in de lange gevels muizetandfriezen. Overblijfsels van de oorspronkelijke ..

Breed huis onder schilddak. Het gerestaureerde pand heeft een gotische puntgevel met tweelichtskozijnen. Inrijpoort

Hofstraat 8
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Breed huis (XVI) onder schilddak met ramen en deuromlijsting XVIIId. Luiken voor de vensters. Het gerestaureerde pand heeft aan de Muntwal e..

Deftig herenhuis met schuiframen en deur uit de bouwtijd

Hofstraat 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Deftig herenhuis (XIXc) met schuiframen en deur uit de bouwtijd, de laatste met bovenlicht, waarin gietijzeren levensboom. Het huis, dat op ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wapenleeuwen op voorburcht bij Huis Bergh in 's Heerenberg