Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Batterijen aan de Overeindseweg, fortwachterswoning in Nieuwegein

Militair Object

Overeindseweg/Op aardwerk
3430AA Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1872-1873


Beschrijving van Batterijen aan de Overeindseweg, fortwachterswoning

Omschrijving complexonderdeel 7 De FORTWACHTERSWONING B is omstreeks 1880 opgetrokken en gelegen in de keel van de noordelijke batterij, evenwijdig aan de Overeindseweg. De woning is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak met de nok parallel aan de weg. De woning is omstreeks 1996 aan de oostzijde met één travee uitgebreid. De schuifvensters hebben een getoogde bovenzijde. De voorgevel of zuidgevel bevat een deur met bovenlicht met ter weerszijden een venster. Rechts is in het aangebouwde gedeelte een extra venster gezet. Het dakvlak wordt doorbroken door een niet oorspronkelijke dakkapel. De zijgevels zijn identiek en bevatten een getoogd venster en een kleiner venster in de top. De achtergevel bevat onder andere een deur. Tegen deze gevel is een kleine aanbouw gezet. Waardering complexonderdeel 7 Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een wachterswoning, alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526798
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Batterijen aan de Overeindseweg
Fortwachterswoning en schotbalkkering

De Batterijen aan de Overeindseweg zijn een verdedigingswerk in de Nederlandse gemeente Nieuwegein. Ze maakten deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het verdedigingswerk is begin jaren 1870 verrezen, een periode die zich kenmerkte door het uitbreken van de Frans-Duitse Oorlog. In Nederland leidde dit tot de afkondiging van een mobilisatie en ook de bouw van enkele vooruitgeschoven forten rond de stad Utrecht om zwakke plekken te versterken. Nadien is het werk aan de Overeindseweg nog uitgebreid. Rond 1982 is een deel ervan verdwenen door een aanpassing van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de plofsluis.

In rijksmonumentaal opzicht zijn van de Batterijen aan de Overeindseweg onder meer een aardwerk, mitrailleurkazemat, artillerieloods en een schotbalkkering beschermd.

Externe link


Monumenten in de buurt van Batterijen aan de Overeindseweg, fortwachterswoning in Nieuwegein

batterij a/d overeindseweg met inundatiekanaal/annexe werken

batterij a/d overeindseweg met inundatiekanaal/annexe werken
nieuwegein
Cluster 52. Schotbalkkering/sluis. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SCHOTBALKKERING / SLUIS als rond 1935 aan het verdedigingswerk Batt..

batterij a/d overeindseweg met inundatiekanaal/annexe werken

batterij a/d overeindseweg met inundatiekanaal/annexe werken
nieuwegein
Cluster 52. Brug. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding BRUG over inundatiekanaal als in 1871 aan het verdedigingswerk Batterijen aan de Ove..

Batterijen aan de Overeindseweg, aardwerk

Overeindseweg/In midden van gracht
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van de batterijen aan de Overeindseweg is aangelegd in 1871 en bestaat uit een wal aan de noo..

Batterijen aan de Overeindseweg, wachthuis B

Overeindseweg/Op aardwerk aan de weg
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 2 Het aan de noordwestzijde op het aardwerk gelegen WACHTHUIS B is opgetrokken in 1876 en vergroot in 1881. H..

Batterijen aan de Overeindseweg, bergplaats C

Overeindseweg/Op ardwerk
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 3 De zuidoostelijk van bet wachtgebouw gelegen BERGPLAATS C bestaat uit een betonnen front met aflopende vleu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Batterijen aan de Overeindseweg, fortwachterswoning in Nieuwegein