Vrijstaande schuur in Sint Hubert

Kromme Bergweg 30
5454NX Sint Hubert (gemeente Mill en Sint Hubert)

Beschrijving van Vrijstaande schuur

Omschrijving onderdeel 2: vrijstaande schuur Inleiding Vrijstaande SCHUUR met dwarsdeel, daterend uit XVIII en opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant, behorend bij een krukhuisboerderij. Omschrijving De vrijstaande schuur met dwarsdeel op rechthoekige plattegrond onder laag afhangend schilddak is gedekt met golfplaat. De wanden zijn deels gepotdekseld, deels gerabat en geteerd. Uiterst rechts bevinden zich grote dubbele deeldeuren onder een lichte overstek. De lange gevel links is rond 1900 in paarsbruine steen in kruisverband vernieuwd en iets naar buiten verplaatst. Twee getoogde ijzeren stalramen, staldeur. Voor de gevel een betonnen mestbak. Inwendig een viertal eiken ankerbalkgebinten, waarvan één stijl in de buitengevel zichtbaar is en als deurpost dient. Waardering De vrijstaande schuur met dwarsdeel uit XVIII is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als onderdeel van een zich in de loop der tijd uitbreidend en verjongend boerderijcomplex. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het heeft samen met de bijbehorende krukboerderij en erfbeplanting ensemblewaarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp en is straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)