Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schop annex bakhuis in Sint Michielsgestel

Boerderij

Venstraat 2
5271TV Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Schop annex bakhuis

Omschrijving onderdeel 2: Schop annex bakhuis Inleiding SCHOP annex BAKHUIS met koestal, daterend uit XVII en nadien gewijzigd. Het schop is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant en gelegen terzijde van de bijbehorende kortgevelboerderij op een enigszins verhoogd erf met fruitbomen en eiken. Het maakt deel uit van de bebouwing van de buurtschap Plein. Omschrijving Terzijde van de boerderij staat met de nok evenwijdig aan de boerderij een schop op langwerpige rechthoekige plattegrond met koestal en bakhuis onder schilddak, gedekt met rode en gesmoorde Hollandse pannen, maar vroeger met riet. Deels opgetrokken uit oranje-gele IJsselsteen. In de lange, naar de boerderij gekeerde gevel bevinden zich drie twaalfdelige gietijzeren lunetvensters met stervormige tracering (XIXd) en een deur. De ingang bevindt zich in de korte gevel aan de achterzijde. Inwendig is er een afgescheiden ruimte met een bakoven met ijzeren ovenluik. Het grootste deel van het schop wordt ingenomen door een koestal. Van de oorspronkelijk twee eiken dekbalkgebinten met schoren is er een bewaard gebleven. Op de dekbalk twee eiken driehoeksspanten met spruitbalk en geschoorde gordingen. Nokgording. Datering XVII, gewijzigd XIXd. Waardering Het schop annex bakhuis, in oorsprong daterend uit XVII en gewijzigd in XIXd, is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een schop met bakhuis als onderdeel van een zich in de loop der eeuwen uitbreidend boerderijcomplex in de Meierei. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. In samenhang met de bijbehorende kortgevelboerderij en de traditionele erfbeplanting heeft het schop grote ensemblewaarde. Het object is straatbeeldbepalend en mede door zijn ligging aan de driesprong van wegen karakteristiek voor de open agrarische bebouwing van de buurtschap Plein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526785
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schop annex bakhuis in Sint Michielsgestel

Kortgevelboerderij

Venstraat 2
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 1: kortgevelboerderij. Inleiding KORTGEVELBOERDERIJ, oorspronkelijk van het middenlangsdeeltype met overstek, opge..

Kleine boerderij op L-vormige plattegrond met rieten dak

Hemelrijkstraat 33
Sint Michielsgestel
Kleine boerderij op L-vormige plattegrond met rieten dak. Zoldervensters onder de dakrand. 18e eeuw. Vensters met luiken en 25-ruitsschuifra..

Complex Hemelrijk

Hemelrijkstraat 6
Sint Michielsgestel
Inleiding KOETSHUIS met dienstwoning, omstreeks 1895 opgetrokken in ambachtelijk-traditionele vormen. Het vrijstaande koetshuis is gesituee..

Landhuis Hemelrijk

Hemelrijkstraat 8
Sint Michielsgestel
Inleiding Landhuis "Hemelrijk", gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw en gewijzigd in 1873. Het landhuis met twee markante hoe..

Complex Hemelrijk: ijzeren hekwek

Hemelrijkstraat 8
Sint Michielsgestel
Inleiding HEKWERK, gesitueerd aan de straatzijde van de villa. Het hek dateert waarschijnlijk uit de periode rond 1895. De inrijpoort is ve..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)