Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Nieuwegein

Nijverheid Industrie

Hooglandse Jaagpad 5
3434NV Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1911
Architect: F.J. Stulemeyer & cc.


Beschrijving van Watertoren

Inleiding In 1911 werd naar ontwerp van constructuur F.J. Stulemeyer & cc. een WATERTOREN gebouwd aan het Hooglandse Jaagpad langs de Hollandse IJssel. Opdrachtgever was het gemeentelijke waterleidingbedrijf van IJsselstein. De toren was oorspronkelijk onderdeel van een groter complex dat bestond uit een gasfabriek met twee dienstwoningen. Thans resteren alleen nog de dienstwoningen en de watertoren. De overige bestaande bebouwing is later toegevoegd. De constructie van de toren bestaat uit een door de belg Dumas ontwikkeld systeem van betonnen bouwsegmenten die ter plekke in elkaar werden gezet. De wapening bevindt zich tussen de blokken in. In België waren de rechten van dit systeem in handen van Monnoyer uit Brussel, in Nederland van Stulemeyer uit Breda. Deze toren en die van Oudewater zijn de enige torens in Nederland die volgens dit systeem zijn vervaardigd. De toren van Oudewater is echter in 1966 gesloopt. Na een grenswijziging in 1990 staat de toren thans op het grondgebied van Nieuwegein. De toren is in 1997 voorzien van een nieuwe beschermlaag. Omschrijving De watertoren aan de Hooglandse Jaagpad heeft een cirkelvormige plattegrond en bestaat uit een zich verjongende toren met uitgekraagde reservoirbekroning dat voorzien is van een plat dak. De toren is 28,5 meter hoog en heeft aan de voet een diameter van 7,25 meter. Tegen de schacht en de uitkragende reservoirbekroning zijn verticale ribben aangebracht. Tussen de ribben bevinden zich paarsgewijs aan vier zijden smalle verticale vensters. De voet van de toren is omgeven door een achtkantige aanbouw onder een plat dak. De aanbouw is opgebouwd uit betonnen rechthoekige blokken. Door aanbouwen van recente datum is deze achtkantige vorm voor een groot deel aan het oog onttrokken. De laatst genoemde aanbouwen vallen buiten de bescherming. Het waterreservoir is te bereiken via een stenen spiltrap die zich in een hoge hal op de eerste verdieping bevindt. De ruimte onder het reservoir geeft zicht op de vloer. Het betonnen reservoir is van het type vlakbodem en heeft een inhoud van 150m3. De bodem van het reservoir wordt gedragen door straalsgewijs aangebrachte betonnen balken die de druk naar de ribben op de muren van de schacht overbrengen. Waardering De watertoren te IJsselstein uit 1911 is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorisch waarde als landelijk zeldzaam voorbeeld van een watertoren gebouwd volgens het systeem Dumas. De toren is van cultuurhistorisch belang vanwege de functie en tevens van beeldbepalende waarde vanwege de ligging langs de Hollandsche IJssel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526781
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Nieuwegein
Watermolen.HooglandseJaagpad.Nieuwegein.jpg
Plaats Nieuwegein of IJsselstein
Bouwjaar 1911
Hoogte 28,5 m
Inhoud 150 m³
Architect(en) Roelof Kuipers

De Watertoren van Nieuwegein of Watertoren van IJsselstein is ontworpen door architect Roelof Kuipers en werd gebouwd in 1911. De watertoren heeft een hoogte van 28,5 meter en ligt aan het Hooglandse Jaagpad in de Hoge Landen. Het waterreservoir heeft een inhoud van 150 m³. De toren werd gebouwd in opdracht van het gemeentelijke waterleidingbedrijf van IJsselstein. Na grenswijziging in 1990 staat de watertoren in Nieuwegein

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Watertoren in Nieuwegein

Boerderij terzijde van het huis Oudegein aan de Doorslag, fraai dwarshuis, terzijde bakhuis, zeer fraai gelegen

Geinoord 12
Nieuwegein
Boerderij terzijde van het huis Oudegein aan de Doorslag, fraai dwarshuis, terzijde bakhuis, zeer fraai gelegen, 17e eeuw.

Huis Oudegein, bouwhuis

Oudegein 4
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 4: BOUWHUIS. Rode bakstenen bouwhuis op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak met twee sch..

Huis Oudegein, hoofdgebouw

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW, LANDHUIS OUDEGEIN. Statig hoog uit de gracht oprijzend paviljoenvormig rechthoekig classicistisch l..

Huis Oudegein, tuin en parkaanleg

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Oudegein vertoont sporen, die terug gaan..

Huis Oudegein, toegangshek en brug aan oprit

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSHEK EN BRUG AAN OPRIT. In de jaren '70 van de 20ste eeuw naar de huidige plek van de toendertijd ingekor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)