Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stoomfabriek De Batavier in Nieuwegein

Molen

Herenstraat 71 A
3431CX Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1888 (oorspronkelijk 18e eeuw)


Beschrijving van Stoomfabriek De Batavier

Inleiding Aan de Herenstraat werd in 1888 een STOOMFABRIEK, type stoomkorenmolen, opgetrokken op de fundamenten van een molen die uit de achttiende eeuw dateerde. De molen werd 'de Batavier' genoemd en was de maalderij van de firma Van Mourik. In de molen stond een stoommachine van acht pk. opgesteld. Deze is niet meer Omschrijving De aan de Herenstraat gelegen stoomfabriek is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels. De gevels lopen taps toe en zijn alle bepleisterd. De voorgevel bevat een ingang, waarboven in de eerste verdieping een dubbele openslaande deur met halfronde bovenzijde is gezet. De tweede verdieping bevat een stalen rondboogvenster en in de top een rondboogvormige opening met een luik. De rechterzijgevel en achtergevel bevatten elk in de eerste en tweede verdieping een halfrond stalen venster. De linkerzijgevel bevat een stalen venster ter hoogte van de tweede verdieping. Tegen deze gevel was tot en met de eerste bouwlaag een aanbouw gezet waarvan deuropeningen in de gevel resteren. Tegen de achtergevel is een aanbouw gezet onder lessenaardak die de voormalige machinekamer, het ketelhuis en het kolenhok bevatte. In het interieur bevindt zich een deel van bet gaandewerk, de aandrijving en een koppel stenen. Waardering Het industriële object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een stoomkorenmolen met een restant van het gaandewerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526780
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stoomfabriek De Batavier
DeBatavier.Nieuwegein.jpg
Locatie Nieuwegein, Herenstraat 71A
Bouw gereed 1888
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 526780
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Stoomfabriek De Batavier is een uit 1888 daterende stoomkorenmolen in Jutphaas in de Nederlandse gemeente Nieuwegein.

De rijksmonumentale stoomfabriek bij de Doorslagsluis aan de Vaartsche Rijn/het Merwedekanaal is gebouwd op de fundamenten van een 18e-eeuwse molen die de Batavier heette, die in 1888 volledig afbrandde.[1] De molen is gebouwd zoals een graanmolen eruit ziet, alleen zijn de kap en de wieken weggelaten. In 1913 is de aandrijving aangepast door de inbouw van een elektromotor. Naast de verwerking van graan werd vanaf dat jaar ook veevoeder geproduceerd. Later is de elektromotor vervangen door een dieselmotor die krachtiger was en goedkoper in gebruik. In 1965 is de productie gestopt. In 2000 is de molen gerestaureerd en uitgebreid voor bewoning.[2]

Externe link


Monumenten in de buurt van Stoomfabriek De Batavier in Nieuwegein

De Doorslag

Herenstraat 73
Nieuwegein
Huis "De doorslag". Rechthoekig gebouw met rechte kroonlijst, eind 19e eeuw.

Hoofdonderwijzerswoning openbare lagere school Jutphaas

Herenstraat 50
Nieuwegein
Inleiding Het WOONHUIS in eclectische stijl is in 1883 gebouwd a]s woning voor de hoofdonderwijzer van de openbare lagere school van Jutpha..

Woning en smederij

Herenstraat 48
Nieuwegein
Lage woning en smederij met rechte kroonlijst, eind 18e eeuw.

Pand met gepleisterde ingezwenkte gevel, afgedekt door houten kroonlijst

Herenstraat 38
Nieuwegein
Pand waarschijnlijk 18e eeuw, met gepleisterde ingezwenkte gevel, afgedekt door houten kroonlijst. Pannen schilddak achter aansluitend tegen..

Oudegeinse molen

Vreeswijksestraatweg 1
Nieuwegein
Watermolen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)