Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoofdonderwijzerswoning openbare lagere school Jutphaas in Nieuwegein

Woonhuis

Herenstraat 50
3431CW Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1883
Architect: A. Nijland


Beschrijving van Hoofdonderwijzerswoning openbare lagere school Jutphaas

Inleiding Het WOONHUIS in eclectische stijl is in 1883 gebouwd a]s woning voor de hoofdonderwijzer van de openbare lagere school van Jutphaas. Het woonhuis en de school zijn ontworpen door de architect A. Nijland. De oorspronkelijk zesklassige school staat achter de onderwijzerswoning aan de Schoolstraat. Omschrijving De op de hoek van Herenstraat en de Schoolstraat gesitueerde onderwijzerswoning op een rechthoekig grondplan bestaat uit één bouwlaag met een lage tussenverdieping en een zolder onder een zadeldak gedekt met blauwe bouletpannen tussen tuitgevels. De gevels zijn met uitzondering van de achtergevel opgetrokken in baksteen in staand verband met een geknipte voeg. De achtergevel is gepleisterd met in schoonmetselwerk uitgespaarde detaillering. De gevels worden afgesloten door een gemetselde druppellijst. Binnen verdiepte gevelvelden zijn de vensters met een gepleisterde bekroning geplaatst. De gevelhoeken worden geaccentueerd door hoekpilasters voorzien van siermetselwerk in grijze steen en een natuurstenen afdekplaat. De tuitvormige beëindiging van de voor- en achtergevel is eveneens voorzien van natuurstenen afdekplaten. De resterende afdeklijsten zijn van hout en bekleed met zink. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en bevat een centraal geplaatste ingangspartij met een paneeldeur voorzien van een decoratief smeedijzeren deurrooster en een getoogd bovenlicht, geflankeerd door pilasters. Boven de ingang is een balkon, voorzien van een houten balkonhek, gedragen door zware consoles, eveneens geflankeerd door pilasters. Dubbele deuren onder een rondboog bovenlicht geven toegang tot het balkon. Op de begane grond is aan weerszijden een getoogd T-venster aangebracht en op de verdieping twee gekoppelde rondboog T-vensters. De voorgevel wordt bekroond door een smeedijzeren windvaan. In de linkerzijgevel zijn twee getoogde T-vensters als aan de voorzijde aangebracht. De rechterzijgevel is blind. De achtergevel bevat een deur met bovenlicht met aan de rechterkant openslaande deuren en links een venster als vervanging van het oorspronkelijke getoogde T-venster. Op de verdieping is in bet midden een getoogd T-venster geplaatst, geflankeerd door kleinere stolpvensters en op de zolderverdieping een rond vlieringvenster. In het huis beschikken de verschillende vertrekken over stucplafonds met decoratieve rozetten. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde ais voorbeeld van een onderwijzerswoning in eclectische stijl, alsmede vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en rijke detaillering en waardevolle interieurelementen. Voorts ais goed voorbeeld uit het oeuvre van de architect A. Nijland. Van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Herenstraat en de relatie met de voormalige school aan de Schoolstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526779
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoofdonderwijzerswoning openbare lagere school Jutphaas in Nieuwegein

Woning en smederij

Herenstraat 48
Nieuwegein
Lage woning en smederij met rechte kroonlijst, eind 18e eeuw.

Pand met gepleisterde ingezwenkte gevel, afgedekt door houten kroonlijst

Herenstraat 38
Nieuwegein
Pand waarschijnlijk 18e eeuw, met gepleisterde ingezwenkte gevel, afgedekt door houten kroonlijst. Pannen schilddak achter aansluitend tegen..

NH kerk

Nedereindseweg 3
Nieuwegein
N. H. Kerk. Eenvoudig zaalkerkje, 1819, met dakruiter. Oorspronkelijk eenklaviers orgel. in 1868 gemaakt door H.G. Holtgrave voor de kerk va..

Pand met gepleisterde trapgevel

Herenstraat 19
Nieuwegein
Pand met gepleisterde trapgevel, 17e eeuw.

Restaurant

Herenstraat 18
Nieuwegein
Restaurant. gepleisterd, rechthoekig gebouw, 18e eeuw, met rechte kroonlijst.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)