Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur met dwarsdeel in Esbeek

Boerderij

Spaaneindsestraat 21
5085NN Esbeek (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw - eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Schuur met dwarsdeel

Omschrijving onderdeel 2: schuur met dwarsdeel Inleiding SCHUUR met dwarsdeel, daterend uit XVIIIB-XIXA en opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl. De schuur behoort bij een langgevelboerderij en ligt buiten de bebouwde kom op een ruim erf met boerenbloementuin en fruitbomen. De schuur ligt met de nok haaks op de weg en de boerderij. Omschrijving Vrijstaande schuur onder rieten schilddak met wolfseinde. Stroken van rode Hollandse dakpannen. Wanden gerabat. Onder het wolfseinde in de naar de weg toegewende korte zijde een grote vierkante ventilatieopening. In de lange naar de boerderij gerichte zijde grote dubbele deeldeuren waarvoor het dak is opgelicht. Waardering De vrijstaande schuur uit XVIIIB-XIXA is van algemeen belang. De schuur heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrijstaande schuur behorende bij een langgevelboerderij. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaardgebleven hoofdstructuur en onderdelen van het interieur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De schuur heeft in combinatie met de bijbehorende langgevelboerderij ensemblewaarde. De schuur is straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526778
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur met dwarsdeel in Esbeek

Langgevelboerderij

Spaaneindsestraat 21
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Omschrijving onderdeel 1: langgevelboerderij Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, daterend uit XVIIIB-XIXA en opgetrokken in Ambachtelijk-tradit..

Oranjebond

Oranjebond 1
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. BOSWACHTERSHUIS uit 1905 op het landgoed "De Oranjebond" in Esbeek. Het ontwerp is van de Hilvarenbeekse architect A. Verhoeven...

Heilige Adrianus

Dorpsstraat 8
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. R.K. KERK en KAPEL van de parochie H. Petrus Banden in Tradionalistische bouwtrant uit 1937, naar ontwerp van architect F. Verve..

R.K. pastorie

Dorpsstraat 6
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. R.K. PASTORIE van de parochie H.Petrus Banden in Traditionalistische baksteenstijl uit 1937 naar ontwerp van architect J. Verves..

De Utrecht: blokje van zes dienstwoningen

Lage Mierdseweg 5
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de parallelweg van de Lage Mierdseweg staat, door een ondiepe voortuin gescheiden van de openbare we..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur met dwarsdeel in Esbeek