Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Omgrachting in Sint Michielsgestel

Boerderij

Oud Herlaer 1
5271TT Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Bouwjaar: 14e-15e eeuw


Beschrijving van Omgrachting

Omschrijving onderdeel 3: Omgrachting Inleiding OMGRACHTING, oorspronkelijk deel uitmakend van het grotendeels verdwenen kasteel Herlaer. De omgrachting dateert in oorsprong uit XIV-XV en wordt gemarkeerd door hoog geboomte. Omschrijving De omgrachting, waarbinnen zich de boerderij Out-Herlaer bevindt, wordt ontsloten door een lange toegangsweg die haaks op de openbare weg door de polder ligt. Ze bestaat uit een onregelmatige cirkelvormige, meestentijds droge gracht, en een laatstelijk in 1999 verhoogde aarden wal. Het geheel ligt vrij in de weilanden, op de wal staat een zestal forse linden. Waardering De omgrachting van het voormalige kasteel Herlaer, in oorsprong daterend uit XIV-XV, is van algemeen belang. Gracht en aarden wal hebben cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de omgrachting van een verdwenen kasteel, waarvan muurwerk en naam zijn overgegaan op een langgevelboerderij met bijgebouwen ter plaatse. De resten van de omgrachting hebben bouwhistorische waarde vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis van het complex. De gracht is historisch van betekenis als herinnering aan de tijd van het feodalisme. De resten van de omgrachting vormen met de landschappelijke verhoging, de langgevelboerderij, de bijgebouwen en het hoge geboomte temidden van de weilanden een waardevol landschappelijk en monumentaal ensemble. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526777
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Omgrachting in Sint Michielsgestel

Koestal

Oud Herlaer 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 2: Koestal Inleiding KOESTAL op onregelmatige langwerpige plattegrond onder zadeldak met dakschild. De koestal is ..

Langgevelboerderij op restanten van kasteel Herlaer

Oud Herlaer 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 1: Langgevelboerderij Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ OP RESTANTEN VAN KASTEEL HERLAER, daterend van XIV-XIXB. De boe..

Kasteel Maurick

Maurick 3
Vught
Kasteel Maurick. Omgracht kasteel in 1504-1509 gebouwd door Jan Heyns, een der bouwmeesters van de St. Janskerk in 's-hertogenbosch, in opdr..

Huis Muyserick

Maurick 1
Vught
Huis Muyserick. Laat 18e of vroeg 19e eeuws landhuis, nabij Maurick, met schilddak en lijstgevels.

Veerhuis 't vaantje

Haanwijk
Sint Michielsgestel
Veerhuis 't Vaantje. Aan de Dommel, nabij Vught. Bakstenen gebouw met schilddak van pannen. 17e-18e eeuw. Gerestaureerd 1965.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)