Omgrachting in Sint Michielsgestel

Oud Herlaer 1
5271TT Sint Michielsgestel

Bouwjaar: 14e-15e eeuw

Beschrijving van Omgrachting

Omschrijving onderdeel 3: Omgrachting Inleiding OMGRACHTING, oorspronkelijk deel uitmakend van het grotendeels verdwenen kasteel Herlaer. De omgrachting dateert in oorsprong uit XIV-XV en wordt gemarkeerd door hoog geboomte. Omschrijving De omgrachting, waarbinnen zich de boerderij Out-Herlaer bevindt, wordt ontsloten door een lange toegangsweg die haaks op de openbare weg door de polder ligt. Ze bestaat uit een onregelmatige cirkelvormige, meestentijds droge gracht, en een laatstelijk in 1999 verhoogde aarden wal. Het geheel ligt vrij in de weilanden, op de wal staat een zestal forse linden. Waardering De omgrachting van het voormalige kasteel Herlaer, in oorsprong daterend uit XIV-XV, is van algemeen belang. Gracht en aarden wal hebben cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de omgrachting van een verdwenen kasteel, waarvan muurwerk en naam zijn overgegaan op een langgevelboerderij met bijgebouwen ter plaatse. De resten van de omgrachting hebben bouwhistorische waarde vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis van het complex. De gracht is historisch van betekenis als herinnering aan de tijd van het feodalisme. De resten van de omgrachting vormen met de landschappelijke verhoging, de langgevelboerderij, de bijgebouwen en het hoge geboomte temidden van de weilanden een waardevol landschappelijk en monumentaal ensemble. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)