Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koestal in Sint Michielsgestel

Boerderij

Oud Herlaer 1
5271TT Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Architect: 14e eeuw (fundamenten) 19e eeuw (bovenbouw)


Beschrijving van Koestal

Omschrijving onderdeel 2: Koestal Inleiding KOESTAL op onregelmatige langwerpige plattegrond onder zadeldak met dakschild. De koestal is op getrokken in Ambachtelijk-traditionele trant en dateert uit XIV (fundamenten) en XIXd (bovenbouw), waarbij de dakstoel en het bovenste deel van het muurwerk met betonvensters in circa 1950 zijn vernieuwd. De koestal is op de uiterste rand van de terreinverhoging gesitueerd. Omschrijving De boven een grijze plint witgepleisterde of -geverfde koestal ligt rechts van en haaks op de boerderij en is daarmee via een muur die het beloop van de kasteelfundamenten volgt, verbonden. Ook de buitenmuur aan de veldzijde van de koestal volgt het onregelmatige beloop van de kasteelmuren en is voor wat de benedenste gedeelten betreft uit kloostermoppen opgetrokken. Het stalgebouw heeft een afgeplat zadeldak met dakschild en is gedekt met rode en gesmoorde Hollandse golfpannen. Aan de hofzijde bevinden zich uiterst rechts een getoogde deuropening met driedelig bovenlicht in lunetvorm en verder vier staldeuren. Staafankers. Aan de achterzijde (veldzijde) drie gedeelde betonvensters. De korte gevels zijn blind. Binnen staan op de muurplaat trapeziumvormige spanten uit gezaagd grenen (circa 1950). Waardering De koestal uit XIXd op restanten van het kasteel Herlaer uit XIV e.v. is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een koestal behorend bij een langgevelboerderij die voortgekomen is uit een kasteel en daar ook in naam aan herinnert. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het pand heeft bouwhistorische waarde vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis. Het is historisch van betekenis als herinnering aan de tijd van het feodalisme. Het pand vormt met de landschappelijke verhoging, de resten van de omgrachting, de bijbehorende langgevelboerderij, bijgebouwen en het hoge geboomte temidden van de weilanden een waardevol landschappelijk en monumentaal ensemble. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526776
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koestal in Sint Michielsgestel

Omgrachting

Oud Herlaer 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 3: Omgrachting Inleiding OMGRACHTING, oorspronkelijk deel uitmakend van het grotendeels verdwenen kasteel Herlaer...

Langgevelboerderij op restanten van kasteel Herlaer

Oud Herlaer 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 1: Langgevelboerderij Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ OP RESTANTEN VAN KASTEEL HERLAER, daterend van XIV-XIXB. De boe..

Kasteel Maurick

Maurick 3
Vught
Kasteel Maurick. Omgracht kasteel in 1504-1509 gebouwd door Jan Heyns, een der bouwmeesters van de St. Janskerk in 's-hertogenbosch, in opdr..

Huis Muyserick

Maurick 1
Vught
Huis Muyserick. Laat 18e of vroeg 19e eeuws landhuis, nabij Maurick, met schilddak en lijstgevels.

Veerhuis 't vaantje

Haanwijk
Sint Michielsgestel
Veerhuis 't Vaantje. Aan de Dommel, nabij Vught. Bakstenen gebouw met schilddak van pannen. 17e-18e eeuw. Gerestaureerd 1965.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)