Koestal in Sint Michielsgestel

Oud Herlaer 1
5271TT Sint Michielsgestel

Architect: 14e eeuw (fundamenten) 19e eeuw (bovenbouw)

Beschrijving van Koestal

Omschrijving onderdeel 2: Koestal Inleiding KOESTAL op onregelmatige langwerpige plattegrond onder zadeldak met dakschild. De koestal is op getrokken in Ambachtelijk-traditionele trant en dateert uit XIV (fundamenten) en XIXd (bovenbouw), waarbij de dakstoel en het bovenste deel van het muurwerk met betonvensters in circa 1950 zijn vernieuwd. De koestal is op de uiterste rand van de terreinverhoging gesitueerd. Omschrijving De boven een grijze plint witgepleisterde of -geverfde koestal ligt rechts van en haaks op de boerderij en is daarmee via een muur die het beloop van de kasteelfundamenten volgt, verbonden. Ook de buitenmuur aan de veldzijde van de koestal volgt het onregelmatige beloop van de kasteelmuren en is voor wat de benedenste gedeelten betreft uit kloostermoppen opgetrokken. Het stalgebouw heeft een afgeplat zadeldak met dakschild en is gedekt met rode en gesmoorde Hollandse golfpannen. Aan de hofzijde bevinden zich uiterst rechts een getoogde deuropening met driedelig bovenlicht in lunetvorm en verder vier staldeuren. Staafankers. Aan de achterzijde (veldzijde) drie gedeelde betonvensters. De korte gevels zijn blind. Binnen staan op de muurplaat trapeziumvormige spanten uit gezaagd grenen (circa 1950). Waardering De koestal uit XIXd op restanten van het kasteel Herlaer uit XIV e.v. is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een koestal behorend bij een langgevelboerderij die voortgekomen is uit een kasteel en daar ook in naam aan herinnert. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het pand heeft bouwhistorische waarde vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis. Het is historisch van betekenis als herinnering aan de tijd van het feodalisme. Het pand vormt met de landschappelijke verhoging, de resten van de omgrachting, de bijbehorende langgevelboerderij, bijgebouwen en het hoge geboomte temidden van de weilanden een waardevol landschappelijk en monumentaal ensemble. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)