Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Esbeek

Boerderij

Spaaneindsestraat 21
5085NN Esbeek (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw - eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Langgevelboerderij

Omschrijving onderdeel 1: langgevelboerderij Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, daterend uit XVIIIB-XIXA en opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij ligt buiten de bebouwde kom op een ruim erf met boerenbloementuin en fruitbomen. De boerderij ligt met de nok evenwijdig aan de straat. Omschrijving Eenlaagse langgevelboerderij, boven een gepleisterde plint opgetrokken uit donkere handgevormde baksteen in kruisverband. Het rieten zadeldak met wolfseinden heeft stroken van voornamelijk rode Hollandse pannen. Op de nok links uit het midden een gemetselde schoorsteen. De hoofdingang met voordeur en 2-ruits bovenlicht bevindt zich aan de naar de weg toegewende lange zijde. Links een venster met 20-ruits schuifraam. Rechts in het bedrijfsgedeelte een ijzeren lunetvormig stalraam met twee roeden. Lage dubbele deuren. De andere lange gevel is geheel gepleisterd. Deze heeft ter hoogte van het woongedeelte twee vensters met 4-ruits schuiframen en een deur. Daarnaast in het bedrijfsgedeelte een staldeur en lage dubbele deuren. De korte zijgevel links heeft twee vensters met 6-ruits schuiframen. De korte zijgevel links heeft twee ijzeren lunetvormige stalramen. Op zolderniveau een hooiluik. Staafankers. De kozijnen zijn turquoise van kleur, de ramen wit en de deuren en luiken middelgroen. Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels nog intact. Er is een kleine woonkeuken tegen de lange achtergevel met kleine schouw en geprofileerde schouwbalk. Laag balkenplafond. Waardering De langgevelboerderij uit XVIIIB-XIXA is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen boerderijtype. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaardgebleven hoofdstructuur en onderdelen van het interieur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De boerderij heeft in combinatie met de bijbehorende vrijstaande schuur ensemblewaarde. De boerderij is straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526765
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Esbeek

Schuur met dwarsdeel

Spaaneindsestraat 21
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Omschrijving onderdeel 2: schuur met dwarsdeel Inleiding SCHUUR met dwarsdeel, daterend uit XVIIIB-XIXA en opgetrokken in Ambachtelijk-tr..

Oranjebond

Oranjebond 1
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. BOSWACHTERSHUIS uit 1905 op het landgoed "De Oranjebond" in Esbeek. Het ontwerp is van de Hilvarenbeekse architect A. Verhoeven...

Heilige Adrianus

Dorpsstraat 8
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. R.K. KERK en KAPEL van de parochie H. Petrus Banden in Tradionalistische bouwtrant uit 1937, naar ontwerp van architect F. Verve..

R.K. pastorie

Dorpsstraat 6
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. R.K. PASTORIE van de parochie H.Petrus Banden in Traditionalistische baksteenstijl uit 1937 naar ontwerp van architect J. Verves..

De Utrecht: blokje van zes dienstwoningen

Lage Mierdseweg 5
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de parallelweg van de Lage Mierdseweg staat, door een ondiepe voortuin gescheiden van de openbare we..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in Esbeek