Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Jutphaas, remise C in Nieuwegein

Militair Object

Fort Jutphaas 5
3439LX Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1860-1880


Beschrijving van Fort Jutphaas, remise C

Omschrijving comp]exonderdeel 4 REMISE C, gelegen op bet zuidoostelijke bastion. De remise heeft een gemetseld front aan de oostzijde met rechts een afgeschuinde hoek, die voorzien is van vlechtingen en links een naar voren wegbuigende, schuin aflopende vleugelmuur. In het midden van het front bevindt zich de getoogde ingangspartij. Het gebouw telt één vertrek. Waardering complexonderdeel 4 Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een remise, alsmede van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526761
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tegenwoordige ingang
Een verbruiksmagazijn van het fort

Fort Jutphaas is een verdedigingswerk bij Jutphaas in de Nederlandse gemeente Nieuwegein. Het maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Bouw en functie

Het verdedigingswerk verrees aan de Vaartsche Rijn omstreeks 1820, een periode waarin de Franse bezetting net was beëindigd en besloten was op diverse plaatsen de Hollandse Waterlinie te versterken. Fort Jutphaas werd aangelegd op of bij het voormalige kasteel Plettenburg en bestond in eerste instantie uit een of meer schansen. Rond 1847 is het verdedigingswerk omgevormd tot een fort. Nadien is het nog verder uitgebreid. Begin jaren 1870 zijn in de nabije omgeving de Batterijen aan de Overeindseweg aangelegd ter versterking van de verdedigingslinie. In militair opzicht is het fort tot en met minstens de Tweede Wereldoorlog in gebruik geweest.

Tegenwoordig

In 1959 verkocht het Ministerie van Defensie het fort aan particulieren en het fort krijgt de bestemming wijnkooperij/wijnhandel. In 2008 wordt het fort over genomen door Fort Jutphaas BV. De huidige eigenaren zijn de gebroeders Rob en Marco Peek en de heer Rob Rietveld die gezamenlijk het fort een nieuwe (horeca)bestemming geven.

Fort Jutphaas is gewaardeerd als rijksmonument.

Externe link

Bronnen


Monumenten in de buurt van Fort Jutphaas, remise C in Nieuwegein

Fort Jutphaas, aardwerk

Fort Jutphaas 5
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het Fort Jutphaas is gelegen ten oosten van het Merwedekanaal, op de as van de Overeindsew..

Fort Jutphaas, remise B

Fort Jutphaas 5
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 3 REMISE B, gelegen in het aardwerk van het noordoostelijke bastion. De remise heeft een gemetseld front met ..

Fort Jutphaas, bergplaats D

Fort Jutphaas 5
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 5 De in het aardwerk van het grote zuidoostelijke bastion gelegen BERGPLAATS D heeft een bakstenen frontmuur ..

Fort Jutphaas, bergplaats E

Fort Jutphaas 5
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 6 De in het aardwerk van het grote noordoostelijke bastion gelegen BERGPLAATS F heeft een bakstenen frontmuur..

Fort Jutphaas, bomvrij wachthuis (Réduit A)

Fort Jutphaas 3
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 2 Het aan de westzijde op het fort gelegen BOMVRIJE WACHTHUIS uit 1846-1848 is in baksteen opgetrokken op een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Jutphaas, remise C in Nieuwegein