Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederhoven: hoofdgebouw in Beegden

Kasteel Buitenplaats

Nieuwstraat 65
6099AA Beegden (gemeente Maasgouw)
Limburg

Bouwjaar: eerste kwart 17e eeuw 1600 eerste kwart 17e eeuw


Beschrijving van Nederhoven: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Pand op rechthoekige plattegrond, XVIIa + wijzigingen XVIIId; baksteen met mergelbanden onder schilddak (leien) bekroond door een vierkant houten torentje met windvaan 1819. Ankerjaartal 1614 in de voorgevel. Ingang en gewijzigde vensters met omramingen van hardsteen. Drie dakkapellen met gebogen frontons. Voordeur XVIII of ouder. Het gebouw staat in de uiterste zuidoost hoek van het omgrachte terrein. Inwendig o.m.: hardstenen plavuizen vloer in vestibule, XVIII; eiken zoldertrap, XVIII of ouder. Met bijgebouw (gemeente Beegden en Heel; zie onderdeel 2 en 3) op een omgracht terrein gelegen. Waardering Het HOOFDGEBOUW is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de gaaf bewaarde 17de-eeuwse architectuur met toevoegingen uit de 18de eeuw; - de zeldzaamheid; - vanwege de markante ligging in de historische aanleg en in het landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526748
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederhoven: hoofdgebouw in Beegden

Nederhoven: koetshuis

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 2: KOETSHUIS, XVIII. Het koetshuis is gebouwd met rode baksteen onder rode Oud-Hollandse pannen (zuidzijde) en grij..

Nederhoven: tuinmuur

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, baksteen, XVIII. De muur, die de scheiding vormt tussen de binnenplaats en de tuin bij het huis en van..

Nederhoven: dam met toegangspoort

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 5: DAM met TOEGANGSPOORT, XVIII-XIX. De dam heeft flanken en borstweringen van baksteen; borstweringen met rollaag ..

Boerderij, rode baksteen onder omgaand schilddak

Dorpsstraat 1
Heel (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 3: BOERDERIJ, XVIII. De boerderij is gebouwd evenwijdig aan de noord-, west-, en zuidzijde van de gracht, rode baks..

Nederhoven: parkaanleg

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 4: PARKAANLEG. De parkaanleg bestaat uit a. oprijlaan en doorzicht; b. oude oprijlaan; c. bos; d. binnentuin met d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)