Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie geschakelde voormalige pakhuizen, genaamd 'Deli', 'Langkat' en 'serdang' in Amsterdam

Gebouw

Nova Zemblastraat 8 A
1013RK Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1903-1904
Architect: Willem Hamer jr.


Beschrijving van Drie geschakelde voormalige pakhuizen, genaamd 'Deli', 'Langkat' en 'serdang'

Inleiding Drie geschakelde voormalige PAKHUIZEN, genaamd "Deli", "Langkat" en "Serdang", gebouwd in 1903-1904, naar een ontwerp van P.J. Hamer met kenmerken van de Overgangsarchitectuur. N.B. In de op onderdelen gewijzigde pakhuizen zijn tegenwoordig woningen ondergebracht. Omschrijving Het in kruisverband opgetrokken opslaggebouw op rechthoekige plattegrond telt vijf bouwlagen en is vlak gedekt en voorzien van vier moderne dakopbouwen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt gekenmerkt door negen vensterassen, drie per pakhuis. De brede centrale hijsluikopeningen, onder de hijsbalk, worden geflankeerd door kleine getoogde vensters. De centrale openingen hebben alle pakhuisdeuren. De bovenste en de onderste hijsluikopeningen zijn getoogd en hebben hardstenen sluit- en aanzetstenen. De overige hijsluikopeningen zijn recht gesloten en onderling verbonden door hardstenen friezen met daarin, boven de eerste verdieping, de Indonesische pakhuisnamen. De toegangsdeuren op de begane grond in de rechter vensteras hebben in de segmentboog hardstenen aanzetstenen. De gevel wordt boven het trasraam, met een afgeschuinde hardstenen lijst, ter hoogte van de eerste verdiepingvloer geleed door drie groen geglazuurde koppenlagen. Dergelijk koppenlagen bevinden zich ook onder de hijsbalken, hier echter ononderbroken door strekkenlagen. Op de daklijst zijn als markering van de drie pakhuizen, vier hardstenen opzetstukken met ingehakte versieringen, geplaatst. Rechts, in het verlengde van de voorgevel bevindt zich een eenlaags tussenlid, voorzien van een getrapt uitkragend spaarveld en rechts een rondboogvormige toegang. De gevellijst is van hardstenen blokken voorzien met daarop een siersmeedwerk spijlenhek. De rechter zijgevel is voorzover zichtbaar, blind uitgevoerd. De constructie van het interieur bestaat uit gewapend betonnen kolommen waarop een betonvloer rust. Waardering De drie geschakelde pakhuizen uit het begin van de twintigste eeuw zijn wegens cultuur- en architectuurhistorische waarden van algemeen belang als karakteristiek voorbeeld van een traditioneel geconstrueerd opslaggebouw met eigentijdse detaillering; tevens van belang wegens situationele- en ensemblewaarde wegens de nog herkenbare relatie met de naburige pakhuizen en de Houthaven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526745
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie geschakelde voormalige pakhuizen, genaamd 'Deli', 'Langkat' en 'serdang' in Amsterdam

Pakhuizen Medan/Bindjeij/Laboean

Nova Zemblastraat 2A
Amsterdam
Inleiding Drie geschakelde voormalige PAKHUIZEN, genaamd "Medan", "Bindjeij", "Laboean", aan de westzijde van de Houtmankade, gebouwd in 18..

Van Noordschool

Tasmanstraat 15
Amsterdam
Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW (Van Noordschool), ontworpen in 1915 door de Dienst Publieke Werken in de trant van het Rationalisme, ten ..

Het Veem

Van Diemenstraat 406
Amsterdam
Inleiding Pakhuis 'Het Veem' (voorheen Oranje Nassau) deel uitmakend van de aaneengesloten bebouwing van pakhuizen aan de Oude Houthaven aa..

Modelblok arbeiderswoningen van de Vereeniging ten behoeve der Arbeidersklasse te Amsterdam, voorbeeldproject met etagewoningen dat navolging moest kr ..

Planciusstraat 8
Amsterdam
Complex etagewoningen (1856 door P.J.Hamer) met sobere, slechts door risalieten gelede gevels in opmerkelijk vrije eclectische trant.

Dubbel pakhuis met achterpakhuis

Vierwindenstraat 203
Amsterdam
Dubbel pakhuis met achterpakhuis (XVIII). Aan de voorzijde twee puntgevels; achtergevel en achterpakhuis-gevels met trapeziumtoppen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)