Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluiswachterswoning annex gemaal in Amsterdam

Woonhuis

Haarlemmerweg 20
1014BE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1884
Architect: Isaac Gosschalk


Beschrijving van Sluiswachterswoning annex gemaal

Inleiding De SLUISWACHTERSWONING annex GEMAAL, onderdeel van het sluiscomplex Haarlemmervaart, is gesitueerd aan de Haarlemmervaart, parallel aan de Ringdijk ter hoogte van het kruispunt waar het voormalige spoor een aftakking had naar de Markthallen. Het gebouw is gescheiden door water en een strook land aan de Haarlemmervaart. Het is gebouwd in 1884 in een eclectische stijl met neo-renaissance invloeden. Omschrijving De sluiswachterswoning annex gemaal is met de hoofdfaçade naar de Haarlemmervaart gekeerd. Het is een rechthoekig gebouw met twee bouwlagen en kapverdieping, in baksteen opgetrokken met siersteenbanden rondom en voorzien van een grijs pannen gedekt zadeldak. De toegang bevindt zich symmetrisch in de façade met ter weerszijden rondboogramen. De verdieping is gescheiden door een van andreaskruizen voorziene sierlijst en voorzien van drie rechthoekige ramen. Het middenrisaliet heeft een tuitvormige topgevel en muizentandfriezen. De twee zijgevels zijn vrijwel identiek en voorzien van middenrisalieten met puntvormige topgevels die de daklijst doorbreken en een zijde met halfrond bovenlicht. Ook hier zijn de vensters en de toegangen op de begane grond rondboogvormig en op de verdieping in het middenrisaliet voorzien van een rechthoekige raam. De achtergevel is geheel vlak en voorzien van twee paar ramen en een tuitgevel met getrapt fries en rondvenster in top. De meeste vensters hebben een houten onderverdeling. Waardering Sluiswachterswoning annex gemaal uit 1884, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een eclectisch-renaissancistische dienstwoning met bijbehorende werkruimten uit de late negentiende eeuw ten dienste van de waterbeheersing en als historisch-functioneel onderdeel van het sluiscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526736
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluiswachterswoning annex gemaal in Amsterdam

Schutsluis

Haarlemmerweg 20
Amsterdam
Inleiding SCHUTSLUIS, onderdeel van het sluiscomplex Haarlemmervaart, gelegen in de belangrijke verbindingsroute van de Haarlemmervaart. Op..

Westergasfabriek: Regulatorhuis 2

Polonceaukade 40
Amsterdam
Inleiding Regulateurshuis 2, onderdeel van complex Westergasfabriek In 1905 werd in verband met de toegenomen gasproductie aan de uiterste..

Westergasfabriek

Polonceaukade 27
Amsterdam
Inleiding Ketelhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek Het gebouw werd in 1901 gerealiseerd als ketelhuis bij de op de uiterste we..

ENAM: Fabriekgebouw

Haarlemmerweg 315A
Amsterdam
Inleiding FABRIEK gebouwd voor de Algemene Nederlandsche Electriciteitsmaatschappij (E.N.A.M.), voorheen Ruempol & Co, ontworpen in sobere ..

Westergasfabriek

Gosschalklaan 12
Amsterdam
Inleiding Ketelhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek Het zogenaamde ketelhuis 9 stamt uit 1885 en diende voor de verwarming van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluiswachterswoning annex gemaal in Amsterdam

Foto's (1)