Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Patrimonium: vrijliggend bouwblok (D) in Amsterdam

Woonhuis

Hembrugstraat 336
1013XG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1918-1919
Architect: Tjeerd Kuipers en Arnold Ingwersen


Beschrijving van Patrimonium: vrijliggend bouwblok (D)

Inleiding Vrijliggend BOUWBLOK (D) van het Patrimoniumcomplex gelegen aan de oostzijde van een plantsoen tussen de buitenring aan de Hembrugstraat en de poort van de binnenring die toegang geeft tot de Zaanhof. Het blok in Rationalistische trant stamt uit de jaren 1918-1919. Omschrijving Het kleine bouwblok D met drie woningen op een samengestelde plattegrond, is opgetrokken in baksteen (kruisverband) en heeft drie bouwlagen onder een met leien gedekt geknikt tentdak met een centraal geplaatste schoorsteen. Aan de voorzijde grijpt een door een uitgemetselde console gedragen erker gedeeltelijk in het dakschild. In de voorgevel komt rechts een uitgebouwde meerhoekige hoektoren voor met tentdak waarop een piron. De voorgevel aan het plantsoen heeft drie traveeën waarvan de linker uit samengestelde vensters en genoemde erker bestaat. De middelste travee bevat de voordeur onder een afdak, een smal venster op de verdieping en daarboven, een (dichtgezet) ovaal venster. De hoektoren rechts heeft aan de voorzijde een voordeur en op de verdiepingen één respectievelijk twee smalle traplichten. De stompe hoeken van de zijden van de toren zijn voorzien van overhoeks getand metselwerk. De rechter zijgevel heeft smalle traplichten in de toren en één vensteras met twee smalle vensters daarnaast. De achtergevel heeft gemetselde balkons op getrapte consoles en drie traveeën. De andere zijgevel bevat in elk van de drie bouwlagen een venster. Waardering Het vrijliggende bouwblok (D) van het Patrimoniumcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als beeldbepalend en historisch-functioneel voorbeeld van grootstedelijke arbeiderswoningbouw uit de beginjaren van de twintigste eeuw, alsmede vanwege ensemblewaarde in relatie met de naburige bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526733
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Patrimonium: vrijliggend bouwblok (D) in Amsterdam

Patrimonium: vrijliggend bouwblok (B)

Hembrugstraat 342
Amsterdam
Inleiding Vrijliggend BOUWBLOK (E) van het Patrimoniumcomplex gelegen aan de westzijde van een plantsoen tussen de buitenring aan de Hembru..

Patrimonium: zuidoostelijk bouwblok (C)

Hembrugstraat 300
Amsterdam
Inleiding Het zuid-oostelijk BOUWBLOK (C) van het woningbouwcomplex Patrimonium is gesitueerd aan de Oostzaanstraat en de Hembrugstraat. He..

Patrimonium: zuidwestelijk bouwblok (B)

Zaanstraat 250
Amsterdam
Inleiding Het zuidwestelijk BOUWBLOK (B) van het woningbouwcomplex Patrimonium is gesitueerd aan de Zaanstraat en de Hembrugstraat. Het U-v..

Zuidwestelijk woonblok (B)

Oostzaanstraat 188
Amsterdam
Inleiding Het zuidwestelijk WOONBLOK B, door K.P.C. de Bazel in 1918-1923 ontworpen in de trant van het Rationalisme, is een onderdeel van ..

Noordwestelijk woonblok (A)

Koogstraat 2
Amsterdam
Inleiding Het noordwestelijk WOONBLOK A, complexonderdeel van het door K.P.C. de Bazel rond het Zaandammerplein in 1918-1923 ontworpen woni..

Kaart & Routeplanner

Route naar Patrimonium: vrijliggend bouwblok (D) in Amsterdam

Foto's (1)