Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Patrimonium: zuidoostelijk bouwblok (C) in Amsterdam

Woonhuis

Hembrugstraat 300
1013XE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1918-1919
Architect: Tjeerd Kuipers en Arnold Ingwersen


Beschrijving van Patrimonium: zuidoostelijk bouwblok (C)

Inleiding Het zuid-oostelijk BOUWBLOK (C) van het woningbouwcomplex Patrimonium is gesitueerd aan de Oostzaanstraat en de Hembrugstraat. Het L-vormige blok heeft de kopse kant van de korte poot (Noord) tegen de belendende bebouwing en de andere kopse kant (West) aan een klein, trapeziumvormig, plein dat wordt afgesloten door een poortgebouw van de binnenring. Het blok in Rationalistische trant stamt uit de jaren 1918-1919. Omschrijving Het bouwblok heeft vier bouwlagen en een zolder onder (afgewolfde) schild- en zadeldaken en is in bakstenen kruisverband opgetrokken op een L-vormige plattegrond, de etagewoningen gegroepeerd rondom de bebouwing van de binnenring van de Zaanhof. De gevel aan de Oostzaanstraat heeft één portiek met buitentrap, met aan weerszijden twee traveeën. De topgevel bevindt zich, in afwijking van het schema, boven de buitenste travee rechts, in aansluiting op de bouwnaad. Links in dit deel van het bouwblok is een eenvoudige rechtgesloten portiek gesitueerd met rechts twee en links één travee. De meest linker travee op de hoek heeft een erker over twee bouwlagen onder een topgevel. De gevel aan de Hembrugstraat heeft een uitspringend deel met een portiek onder topgevel met aan weerszijden twee traveeën, volgens schema. In het bouwblokdeel rechts hiervan hetzelfde schema nog een keer maar met in de hoektravee een erker over twee verdiepingen onder een topgevel. Links van het uitspringende deel bevindt zich in de oksel een uitgebouwd trappenhuis onder een lessenaardak en één travee. Het uitgebouwde trappenhuis heeft een luifel boven één van de twee deuren en een natuurstenen sculptuur van een uil. Overhoeks, aan het kleine pleintje, bevinden zich drie vensterassen en telt het bouwblok een verdieping minder. Een topgevel op de hoek knikt mee met de afgeschuinde hoek, ter breedte van één vensteras, en wordt bekroond door een natuurstenen roofvogel. Deze gevel is identiek als die aan de overzijde (blok B) De achtergevels hebben uitspringende volumes van drie vensterassen breed, onder steekkappen, geflankeerd door hoge schoorstenen. De hoeken zijn eveneens uitspringend. Tussen de hoeken en de uitspringende volumes bevinden zich balkons. De trappenhuizen in de uitspringende volumes hebben een liggend, ovaal trapvenster. De achtergevel haaks op het trapeziumvormige pleintje heeft uitgemetselde balkons op afgeschuinde consoles. Waardering Het zuid-oostelijk woonblok (C) van het Patrimoniumcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als beeldbepalend en historisch-functioneel voorbeeld van grootstedelijke arbeiderswoningbouw uit de beginjaren van de twintigste eeuw, alsmede vanwege ensemblewaarde in relatie met de naburige bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526732
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Patrimonium: zuidoostelijk bouwblok (C) in Amsterdam

Zuidwestelijk woonblok (B)

Oostzaanstraat 188
Amsterdam
Inleiding Het zuidwestelijk WOONBLOK B, door K.P.C. de Bazel in 1918-1923 ontworpen in de trant van het Rationalisme, is een onderdeel van ..

Patrimonium: vrijliggend bouwblok (D)

Hembrugstraat 336
Amsterdam
Inleiding Vrijliggend BOUWBLOK (D) van het Patrimoniumcomplex gelegen aan de oostzijde van een plantsoen tussen de buitenring aan de Hembru..

Patrimonium: vrijliggend bouwblok (B)

Hembrugstraat 342
Amsterdam
Inleiding Vrijliggend BOUWBLOK (E) van het Patrimoniumcomplex gelegen aan de westzijde van een plantsoen tussen de buitenring aan de Hembru..

Patrimonium: zuidwestelijk bouwblok (B)

Zaanstraat 250
Amsterdam
Inleiding Het zuidwestelijk BOUWBLOK (B) van het woningbouwcomplex Patrimonium is gesitueerd aan de Zaanstraat en de Hembrugstraat. Het U-v..

Noordwestelijk woonblok (A)

Koogstraat 2
Amsterdam
Inleiding Het noordwestelijk WOONBLOK A, complexonderdeel van het door K.P.C. de Bazel rond het Zaandammerplein in 1918-1923 ontworpen woni..

Kaart & Routeplanner

Route naar Patrimonium: zuidoostelijk bouwblok (C) in Amsterdam

Foto's (1)