Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgerekt woonblok (A) in Amsterdam

Woonhuis

Van Hallstraat 501
1051HB Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1917-1918
Architect: H.P. Berlage en J.C. van Epen


Beschrijving van Langgerekt woonblok (A)

Inleiding Langgerekt WOONBLOK (A) met etagewoningen, door de architecten H.P. Berlage en J.C. van Epen in 1913/1914 ontworpen en in 1917/1918 gebouwd, in de stijl van het Rationalisme, onderdeel van het woningbouwcomplex van de Algemene Woningbouw Vereniging rond de Schaepmanstraat. Omschrijving Op een langgerekte plattegrond, in baksteen in Vlaams verband, opgetrokken bouwblok onder een met oranje holle pan gedekt zadeldak. Het half vrijstaande woningblok aan de Van Hallstraat telt in totaal 27 alternerende traveeën. De driezijdig teruggerooide traveeën hebben alternerend een inpandige portiek met daarboven tweeledige vensters, dan wel tweeledige vensters zonder portiek. De erkers hebben eveneens tweeledige vensters en enkelvoudige vensters in de afschuiningen. De traveeën aan de buitenkanten hebben drieledige vensters en liggen binnen de rooilijn. De dakkapellen volgen volgen een ritme dat aansluit bij de traveeën: de erkers een drieledige dakkapel, de trappenhuizen een tweeledige dakkapel en de traveeën met enkel tweeledige vensters een dakkapel met slechts één venster. De achtergevel wordt gekenmerkt door inpandige balkons, twee of drie traveeën breed, tussen twee traveeën brede delen, binnen de roolijn gelegen. De afzonderlijke balkons, met standvinken en houten balustrade, worden onderling afgescheiden door de balkonkasten. In het dakvlak komen enkelvoudige en gekoppelde dakkapellen voor met twee en driestrooks kozijnen, in het ritme van de achtergevel. De vrijstaande, rechter zijgevel is blind uitgevoerd. Waardering Woonblok (A), onderdeel van het woningbouwcomplex van de Algemene Woningbouw Vereniging rond de Schaepmanstraat, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsmede vanwege stedenbouwkundige waarde, als voorbeeld van grootschalige arbeiderswoningbouw uit de beginjaren van de twintigste eeuw, tevens vanwege typologische waarde en ensemblewaarde. Het bouwblok is van belang als kenmerkend onderdeel van het gezamenlijk oeuvre van H.P. Berlage en J.C. van Epen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526726
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgerekt woonblok (A) in Amsterdam

Woonblok (C) op Z-vormige plattegrond

Schaepmanstraat 88
Amsterdam
Inleiding WOONBLOK (C) op Z-vormige plattegrond met etagewoningen, door de architecten H.P. Berlage en J.C. van Epen in 1913/1914 ontworpen..

Woonblok (B) met etagewoningen

Schaepmanstraat 17
Amsterdam
Inleiding WOONBLOK (B) met etagewoningen, op samengestelde plattegrond, door de architecten H.P. Berlage en J.C. van Epen in 1913/1914 ontw..

Fabrieksgebouw

Van Hallstraat 290
Amsterdam
Inleiding In 1938-1939 op de hoek van de Van Hallstraat en de Kostverlorenvaart gebouwd FABRIEKSGEBOUW met bovenwoningen, naar een ontwerp ..

Rochdale

Van Beuningenstraat 97
Amsterdam
Inleiding Bouwblokdeel met ARBEIDERSWONINGEN ontworpen in 1908 en 1910 door architect Jan Ernst van der Pek (1865-1919), in opdracht van wo..

Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: voormalig pompgebouw

Watertorenplein 4A
Amsterdam
Inleiding Voormalig POMPGEBOUW, onderdeel van het complex Pompstation van de Gemeentewaterleidingen Amsterdam, centraal gelegen op het vo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)