Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zaanhofcomplex: zuidelijke woonblok op U-vormig grondplan bestaat uit 82 gestapelde woningen in Amsterdam

Woonhuis

Zaanhof 1
1013XV Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1916-1918
Architect: Herman Walenkamp


Beschrijving van Zaanhofcomplex: zuidelijke woonblok op U-vormig grondplan bestaat uit 82 gestapelde woningen

Omschrijving Het zuidelijke woonblok op U-vormig grondplan bestaat uit 82 gestapelde woningen en heeft een begane grond, een verdieping en een kapverdieping. De poortgebouwen met poorten en torens hebben een extra verdieping. De bakstenen gevels zijn voorzien van een reeks wit gepleisterde puntgevels, die steeds dubbel boven het woongedeelte zijn aangebracht met een rechte lijst boven de gekoppelde portiekbogen gescheiden door een gemetselde kolom. De gemetselde gevels hebben siermetselwerk bij banden en vierkante blokmotieven. In het portiek erachter bevinden zich drie toegangsdeuren die de begane grond en de verdiepingen ontsluiten. De langgerekte schilddaken zijn voorzien van rode dakpannen. De ramen hebben een driedeling, boven de middendorpel oorspronkelijk een 3x3 ruits-verdeling. Bij de hoger opgetrokken poortbebouwing zijn de bovenste twee verdiepingen gepleisterd, evenals de bovenzijde van de hoektorens. De schilddaken en de tentdaken van de torens zijn voorzien van rode dakpannen. De toegangspoorten zijn geaccentueerd door erkers op de verdiepingen. De noordelijk en de zuidelijk gelegen poortgebouwen zijn identiek, voorzien van een tuitgevel. De drie poortgebouwen aan de zijde van de Zaanstraat zijn zonder torens en voorzien van enkele en dubbele puntgevels. Twee poorten (Z en W-poort) bestaan uit een centrale boog met ter weerszijden twee doorgangen, afgedekt door een rechte lijst. De dubbele rij natuurstenen kolommen zijn gedecoreerd, de twee kolommen binnen de poort hebben veelhoekige kolomkoppen. Gevelstenen zijn in de gevels van de poorten aangebracht en uitgevoerd in de vorm van geglazuurde gekleurde tegels met naam en bouwjaar. Bij de westelijke poort bevinden zich figuratieve tegeltableaus van De Distel. Waardering Uit 1916-1919 daterend woonblok rond de Zaanhof van algemeen belang vanwege sociaal- en architectuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zaanhof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526717
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zaanhofcomplex: zuidelijke woonblok op U-vormig grondplan bestaat uit 82 gestapelde woningen in Amsterdam

Zaanhofcomplex: westelijk woonblok met 14 woningen, gebouwd op de plek van een later afgeblazen plan voor een school

Zaanhof 83
Amsterdam
Omschrijving Het westelijk woonblok met 14 woningen is tot stand gekomen op een samengesteld rechthoekig grondplan en opgebouwd uit een hog..

Zaanhofcomplex: noordelijke woonblok op U-vormig grondplan bestaat uit 38 gestapelde woningen

Zaanhof 97
Amsterdam
Omschrijving Het noordelijke woonblok op U-vormig grondplan bestaat uit 38 gestapelde woningen en heeft een begane grond, een verdieping e..

Patrimonium: half vrijstaand noordelijk bouwblok (A)

Spaarndammerdijk 240
Amsterdam
Inleiding Half vrijstaand noordelijk BOUWBLOK (A) van het woningbouwcomplex Patrimonium op een plattegrond van een geknikte L, aangelegd op..

Noordwestelijk woonblok (A)

Koogstraat 2
Amsterdam
Inleiding Het noordwestelijk WOONBLOK A, complexonderdeel van het door K.P.C. de Bazel rond het Zaandammerplein in 1918-1923 ontworpen woni..

Patrimonium: vrijliggend bouwblok (D)

Hembrugstraat 336
Amsterdam
Inleiding Vrijliggend BOUWBLOK (D) van het Patrimoniumcomplex gelegen aan de oostzijde van een plantsoen tussen de buitenring aan de Hembru..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zaanhofcomplex: zuidelijke woonblok op U-vormig grondplan bestaat uit 82 gestapelde woningen in Amsterdam

Foto's (4)