Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: voormalig magazijngebouw in Amsterdam

Gebouw

Watertorenplein 2 A
1051PA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: begin 20e eeuw
Architect: Dienst Publieke Werken


Beschrijving van Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: voormalig magazijngebouw

Inleiding Voormalig MAGAZIJNGEBOUW uit het begin van de 20ste eeuw, onderdeel van het complex Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam, geheel vrijstaand en haaks op de noordgevel van het pompgebouw gelegen, aan de oostelijke rand van het voorterrein van het complex. Omschrijving Magazijngebouw op een samengesteld rechthoekig grondplan met één tot twee bouwlagen boven het maaiveld en onder zadeldaken met blauwgrijze kruispannen. Het gebouw is samengesteld uit een in totaal acht traveeën breed hoofdgebouw met hoger middendeel en een in het verlengde liggende lagere vleugel aan de zuidzijde. Tegen de oostgevel nog een lagere aanbouw onder plat dak. De daken hebben een overstek met bewerkte gordingkoppen en houten beschot. De lagere delen van het hoofdgebouw hebben aan de voor- en achterzijde een dakkapel met ingestoken kap, die de overstek met gootlijst doorbreekt. Hierin een breed getoogd venster met stijlen en tussendorpel en meerruits raamvulling. Gemetselde gevels in roodbruine baksteen in afwisselend koppen- en strekkenlagen en kruisverband en op donkere plint. Gebruik van natuursteen bij de afgeschuinde benedendorpels, aanzetstenen van de segmentbogen boven vensters en deuren, en hoekstenen van de plint. De voor- en achtergevels van de lagere delen van het hoofdgebouw hebben een gemetseld en uitkragend tandfries waarin opgenomen de accentuering in het metselwerk onder de kapellen. De zijgevels hebben een getrapt oplopend gemetseld en uitkragend fries. De licht getoogde vensters hebben een middenstijl en tussendorpel: in de zuidelijke vleugel met twee zesruits ramen met twee vierruits bovenlichten met tuimelraam; in het hoofdgebouw op de begane grond twee dito vensters met twee twaalfruits ramen met twee zesruits bovenlichten en op de verdieping dito vensters met respectievelijk negen- en zesruits geleding. Aan de zuidzijde in de geveltop van het hoofdgebouw en vleugel een rond venster met respectievelijk zes- en vierruits roedenverdeling. Toegangen met dubbele openslaande deuren met lichten in de westgevel van het hogere middendeel en in de noordelijke en zuidelijke zijgevel van het hoofdgebouw. Verder een toegangsdeur met lichten in de achtergevel van de vleugel en paneeldeur en kleinere vensters in de achteraanbouw. De noordelijke zijgevel heeft in de top een met stijlen en tussendorpel gelede vensterpartij met hoog en dubbel hijsluik en hijsbalk. Waardering Magazijngebouw van algemeen belang wegens industrieel-archeologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526715
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: voormalig magazijngebouw in Amsterdam

Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: octogonaal windketelgebouw (expansiehuis)

Watertorenplein 8C
Amsterdam
Inleiding Op het voorterrein in de middenas van het pompgebouw geheel vrijstaand gelegen octogonaal WINDKETELGEBOUW (expansiehuis) uit 189..

Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: voormalig pompgebouw

Watertorenplein 4A
Amsterdam
Inleiding Voormalig POMPGEBOUW, onderdeel van het complex Pompstation van de Gemeentewaterleidingen Amsterdam, centraal gelegen op het vo..

ENAM: Fabriekgebouw

Haarlemmerweg 315A
Amsterdam
Inleiding FABRIEK gebouwd voor de Algemene Nederlandsche Electriciteitsmaatschappij (E.N.A.M.), voorheen Ruempol & Co, ontworpen in sobere ..

Westergasfabriek

Gosschalklaan 12
Amsterdam
Inleiding Ketelhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek Het zogenaamde ketelhuis 9 stamt uit 1885 en diende voor de verwarming van ..

Westergasfabriek

Polonceaukade 27
Amsterdam
Inleiding Ketelhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek Het gebouw werd in 1901 gerealiseerd als ketelhuis bij de op de uiterste we..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: voormalig magazijngebouw in Amsterdam

Foto's (1)