Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: octogonaal windketelgebouw (expansiehuis) in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Watertorenplein 8 C
1051PA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1897-1899
Architect: Dienst Publieke Werken


Beschrijving van Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: octogonaal windketelgebouw (expansiehuis)

Inleiding Op het voorterrein in de middenas van het pompgebouw geheel vrijstaand gelegen octogonaal WINDKETELGEBOUW (expansiehuis) uit 1897-1899, onderdeel van het complex Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam. Omschrijving Windketelgebouw van één bouwlaag onder overstekend tentdak met gootrand en bekroond door open smeedijzeren pijnappel. Gemetselde gevels in bruinrode baksteen in afwisselend koppen- en strekkenverband en per gevel alternerend een hoog en getoogd en in oorsprong 18-ruits venster, of een getoogde blindnis onder segmentbogen. Verder een gemetselde omlopende waterlijst en uitkragend topfries; een insnoering boven de sokkel met natuurstenen accenten en afgeschuinde benedendorpels. De aansluiting van de gevelvlakken wordt in het metselwerk geaccentueerd met een vlakke tandlijst. Eenvoudige toegang onder segmentboog aan de noordzijde. Op de kap een sierlijke ijzeren bekroning. Waardering Voormalig windketelgebouw van algemeen belang vanwege de industrieel-archeologische en typologische waarden, alsmede van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Pompstation Gemeentewaterleidingen van Amsterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526714
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: octogonaal windketelgebouw (expansiehuis) in Amsterdam

Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: voormalig magazijngebouw

Watertorenplein 2A
Amsterdam
Inleiding Voormalig MAGAZIJNGEBOUW uit het begin van de 20ste eeuw, onderdeel van het complex Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam..

Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: voormalig pompgebouw

Watertorenplein 4A
Amsterdam
Inleiding Voormalig POMPGEBOUW, onderdeel van het complex Pompstation van de Gemeentewaterleidingen Amsterdam, centraal gelegen op het vo..

ENAM: Fabriekgebouw

Haarlemmerweg 315A
Amsterdam
Inleiding FABRIEK gebouwd voor de Algemene Nederlandsche Electriciteitsmaatschappij (E.N.A.M.), voorheen Ruempol & Co, ontworpen in sobere ..

Westergasfabriek

Gosschalklaan 12
Amsterdam
Inleiding Ketelhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek Het zogenaamde ketelhuis 9 stamt uit 1885 en diende voor de verwarming van ..

Westergasfabriek

Polonceaukade 27
Amsterdam
Inleiding Ketelhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek Het gebouw werd in 1901 gerealiseerd als ketelhuis bij de op de uiterste we..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)