Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: octogonaal windketelgebouw (expansiehuis) in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Watertorenplein 8 C
1051PA Amsterdam

Architect: Dienst Publieke Werken

Beschrijving van Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: octogonaal windketelgebouw (expansiehuis)

Inleiding Op het voorterrein in de middenas van het pompgebouw geheel vrijstaand gelegen octogonaal WINDKETELGEBOUW (expansiehuis) uit 1897-1899, onderdeel van het complex Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam. Omschrijving Windketelgebouw van één bouwlaag onder overstekend tentdak met gootrand en bekroond door open smeedijzeren pijnappel. Gemetselde gevels in bruinrode baksteen in afwisselend koppen- en strekkenverband en per gevel alternerend een hoog en getoogd en in oorsprong 18-ruits venster, of een getoogde blindnis onder segmentbogen. Verder een gemetselde omlopende waterlijst en uitkragend topfries; een insnoering boven de sokkel met natuurstenen accenten en afgeschuinde benedendorpels. De aansluiting van de gevelvlakken wordt in het metselwerk geaccentueerd met een vlakke tandlijst. Eenvoudige toegang onder segmentboog aan de noordzijde. Op de kap een sierlijke ijzeren bekroning. Waardering Voormalig windketelgebouw van algemeen belang vanwege de industrieel-archeologische en typologische waarden, alsmede van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Pompstation Gemeentewaterleidingen van Amsterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)