Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis 't Velde: volière in Warnsveld

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 127
7231AD Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Huis 't Velde: volière

Omschrijving onderdeel 7: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.7) VOLIERE. Op het westelijke eiland gelegen vroeg negentiende-eeuwse voliere. Het gebouwtje is op langwerpige grondslag opgetrokken uit baksteen (achtergevel) en hout met een bakstenen plint onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt lessenaarsdak. In het midden van de voorgevel een driekantig gevormd risaliet met een houten kroonvormige bekroning (aan de achterzijde met lood bekleed). In het risaliet een deur geflankeerd door meerruits vensters. De rest van de gevel bestaat uit latwerk in diagonaal patroon met aan de uiteinden een dicht gedeelte met deur en duivenplatjes. In de achtergevel drie deuren. Waardering De VOLIERE is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de unieke vormgeving; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526695
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis 't Velde: volière in Warnsveld

Huis 't Velde: hoofdgebouw

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 1: (Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW ('t Velde). De omgrachte havezate..

Huis 't Velde: tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 2: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende t..

Huis 't Velde: toegangsbrug naar westelijk eiland

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 3: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) TOEGANGSBRUG. Naar het westelijke eiland ..

Huis 't Velde: toegangsbrug op voorplein

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 4: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) TOEGANGSBRUG. Naar het voorplein een nege..

Huis 't Velde: kademuur

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 5: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) KADEMUUR. Langs de voorzijde van het west..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis 't Velde: volière in Warnsveld