Huis 't Velde: koetshuis in Warnsveld

Rijksstraatweg 127
7231AD Warnsveld (gemeente Zutphen)

Beschrijving van Huis 't Velde: koetshuis

Omschrijving onderdeel 6: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) KOETSHUIS. Op het westelijke eiland gelegen achttiende-eeuws witgeschilderd koetshuis verbouwd in 1805 (zie gedenksteen). Het op langwerpige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag (met in de noordwesthoek een insteek) onder een met Hollandse pannen gedekt, licht geknikt schilddak; op de nokeinden een gemetselde schoorsteen. In het midden van de achtergevel een vierkante aanbouw van anderhalve bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt tentdak. Regelmatige gevelindeling met verschillende soorten meerruits vensters en driehoekig afgesloten dakkapellen. Centraal in de voorgevel een getoogde inrijpoort. Aan de uiteinden van de gevel een dubbele inrijdeur met smal bovenlicht. Waardering Het KOETSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)