Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis 't Velde: tuin- en parkaanleg in Warnsveld

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 127
7231AD Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: begin 19e eeuw
Architect: H. van Lunteren


Beschrijving van Huis 't Velde: tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats 't Velde. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde aanleg in landschapsstijl uit het begin van de negentiende eeuw (zie opmetingskaart 1811) en in circa 1824 verder verfraaid naar een ontwerp toegeschreven aan tuinarchitect H. van Lunteren. In deze tijd is ook de gebogen oprijlaan vanaf de Rijksstraatweg aangelegd. De kern van de aanleg wordt in oorsprong gevormd door drie eilanden, bestaande uit het omgrachte huis geflankeerd door omgrachte, rechthoekige terreinen. In de negentiende eeuw zijn de eilanden in gebogen vormen vergraven en is het voorplein van het huis middels een dam aan het oostelijke eiland verbonden. Tevens worden de gemetselde keermuren rondom de huisplaats vervangen door een aarden talud. Het oostelijke eiland is beplant met enkele opvallende solitairen (rode beuk) en rhodondendrons, en heeft een rondlopende wandeling langs de waterkant. Het westelijke eiland was ingericht met nutstuinen, waarvan thans een klein deel van de boomgaard resteert en verder is aangelegd naar een modern ontwerp met een parkeerplaats; deze zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Buiten de omgrachting aan de oostzijde is een rondgaande aanleg in landschapsstijl gesitueerd rondom een sierweide met aan de zuidkant een rechte laan uitkomend op een uitzichtsheuveltje. Ten zuiden van de laan een loofbos met waterpartij. De rechte laan buigt naar het noorden af om te vervolgen in een gebogen laan rondom het centrale weiland met slingerende waterlopen, die met de rivier de Berkel in verbinding staan. Ten noorden van het huis ligt een weide gestoffeerd met boomgroepen. In ca. 1700 werd de weg naar Vorden aangelegd als een gezichtslaan in de as van het koetshuis, deze laan zet zich aan de achterzijde voort als één van de dwarsassen van de aanleg van de Voorst, waardoor 't Velde werd opgenomen in de aanleg van De Voorst. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats 't Velde is van algemeen belang: - vanwege het formele grachtenstelsel, dat in landschapsstijl vergraven is; - vanwege de verfraaiing van het park in landschapsstijl naar een ontwerp toegeschreven aan H. van Lunteren (ca.1824); - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526690
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis 't Velde: tuin- en parkaanleg in Warnsveld

Huis 't Velde: hoofdgebouw

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 1: (Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW ('t Velde). De omgrachte havezate..

Huis 't Velde: toegangsbrug naar westelijk eiland

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 3: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) TOEGANGSBRUG. Naar het westelijke eiland ..

Huis 't Velde: toegangsbrug op voorplein

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 4: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) TOEGANGSBRUG. Naar het voorplein een nege..

Huis 't Velde: kademuur

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 5: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) KADEMUUR. Langs de voorzijde van het west..

Huis 't Velde: koetshuis

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 6: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) KOETSHUIS. Op het westelijke eiland geleg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis 't Velde: tuin- en parkaanleg in Warnsveld