Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakhuis in Uitwijk

Boerderij

Eng 2
4288JT Uitwijk (gemeente Woudrichem)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1605 (jaartal)


Beschrijving van Bakhuis

Omschrijving onderdeel 2. Inleiding Het BAKHUIS, met smeedijzeren balkankers die het jaartal 1605 aangeven, bevindt zich links naast het woonhuis van de boerderij. Het ligt hiermee parallel. Het bakhuis bestaat uit een stenen voor- en een houten achterbouw. De achterbouw, die hergebruikte gebinten bevat, behoort niet tot de bescherming. Echter de ovenuitbouw wel. Omschrijving Het eenlaagse bakhuis met een zolderverdieping heeft een rechthoekige plattegrond. Het wordt gedekt door een rieten zadeldak. De nok ligt loodrecht op de Heulstraat. De symmetrische voorgevel bestaat uit een tuitgevel met op de begane grond een schuifvenster met roeden, dat in het bovenraam een tienruits- en in het onderraam een vijftienruits verdeling geeft. Op zolder een klein venster met vierruits verdeling in het roedenraam. In de linkerzijgevel een schuifvenster met roeden, dat in het bovenraam een achtruits en in het onderraam een twaalfruits verdeling geeft. In de rechterzijgevel de oorspronkelijke de toegangsdeur. Het interieur van het bakhuis bevat een authentieke naar het noorden uitgebouwde bakoven, die zich nu in de achterbouw bevindt. Het bakhuis is inwendig betegeld met zogenaamde witjes. Hierin zijn twee vermoedelijk 18e eeuwse tegeltableaus opgenomen. Vier tegels in de kleur mangaan vormen een ornamentaal tableau, vier andere meerkleurige tegels geven een vogel in een kooi weer. Waardering Het boerderijcomplex heeft cultuurhistorische waarden: het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526686
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakhuis in Uitwijk

Boerderij met stijlkenmerken van de Renaissance

Eng 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Omschrijving onderdeel 1. Inleiding De BOERDERIJ uit de eerste helft van de 17e eeuw met stijlkenmerken van de Renaissance, is nu in gebr..

Vrijstaande berghok, voorheen varkenshok

Eng 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Omschrijving onderdeel 3. Inleiding Het vrijstaande BERGHOK, voorheen varkenshok, ligt aan de noordwestkant van de boerderij. Omschrijvi..

Hervormde Kerk

Kerkplein 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Ned. Hervormde Kerk. Eenbeukige kerk met 14e eeuws schip, een smaller en hoger driezijdig gesloten koor (begin 15e eeuw), en een zware vlak ..

Langgevel-boerderij onder met riet gedekt wolfdak, waarvan het schuurgedeelte zich aan de zijde van het achtererf met een sprong verbreedt

Langstraat 15
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Uit 1650 daterende langgevel-boerderij onder met riet gedekt wolfdak, waarvan het schuurgedeelte zich aan de zijde van het achtererf met een..

Fort Giessen

Giessensesteeg
Giessen (Gemeente Woudrichem)
Fort 1879, Giessensesteeg BIJ 2, Woudrichem (onderdeel 1) Inleiding. FORT in 1879 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakhuis in Uitwijk

Foto's (2)