Het Medler: appeldrooghuisje in Vorden

Ruurloseweg 115
7251LD Vorden (gemeente Bronckhorst)

Beschrijving van Het Medler: appeldrooghuisje

Omschrijving onderdeel 5: APPELDROOGHUISJE. Inleiding APPELDROOGHUISJE onderdeel van de historische buitenplaats Het Medler gelegen tussen het westelijke en oostelijke eiland. Het huisje is opgetrokken in baksteen bestaande uit een bouwlaag met rechthoekige plattegrond afgesloten door een zadeldak gedekt met holle pannen. Omschrijving In de voorgevel bevindt zich een rechthoekige houten paneeldeur afgesloten door een rollaag. Deze gevel eindigt in een topgevel. De overige gevels zijn blinde gevels. Het zadeldak is gedekt met holle pannen. Op de nok bevindt zich een gemetselde stenen vierkante schoorsteen. In het interieur bevindt zich centraal tegen de achtergevel het rookkanaal met daarin drie luikopeningen en een brandgat. Aan weerszijden van het rookkanaal bevindt zich een houten geklampte deur waarachter vijf laden voor het drogen van fruit. Waardering Het APPELDROOGHUISJE, onderdeel van de historische buitenplaats Het Medler gelegen tussen het westelijke en oostelijke eiland, is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom en het zorgvuldig materiaalgebruik; - vanwege het oorspronkelijke interieur; - vanwege de typologie van het huisje onder meer als appeldroogbewaarplaats; - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)