Het Medler: inrijhek in Vorden

Ruurloseweg 115
7251LD Vorden (gemeente Bronckhorst)

Beschrijving van Het Medler: inrijhek

Omschrijving onderdeel 4: SCHUUR. Inleiding Vrijstaande SCHUUR (1834) onderdeel van de historische buitenplaats het Medler gelegen op het westelijke eiland, opgetrokken in steen en hout, bestaande uit een bouwlaag met rechthoekige plattegrond afgesloten door een afgewolfd zadeldak deels gedekt met pannen, deels met riet. Omschrijving In de voorgevel bevindt zich centaal een dubbele deuropening met rondboog. In de opening dubbele naar buiten draaiende houten deuren. In de rondboog een sluitsteen met daarop het jaartal 1834. Aan weerszijden van de deur een halfrond staand ijzeren venster met vierruits roedenverdeling. Centraal boven de deur een hooiluik waarboven een hijsluik. De gevel wordt afgesloten door vlechtwerk met windveren aan weerszijden. Boven de deur vier regelmatig verdeelde muurankers. Het rechter deel van de linker zijgevel is opgetrokken in steen met een drietal raamopeningen, het linker deel bestaat uit verticaal houten latwerk op bakstenen muur. De rechter zijgevel bestaat in zijn geheel uit verticale houten delen. Waardering De vrijstaande SCHUUR (1834), onderdeel van de historische buitenplaats het Medler gelegen op het westelijke eiland, is van algemeen belang: - als goed voorbeeld van een 19e-eeuwse schuur deels opgetrokken in steen, deels in hout met zorgvuldig materiaalgebruik en een eenvoudig sober karakter; - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie van de schuur met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)