Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Medler: parkaanleg in Vorden

Tuin Park Landgoed

Ruurloseweg 115
7251LD Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Het Medler: parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. Inleiding PARKAANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats 'het Medler', bestaande uit een lange oprijlaan, de dwarslaan ten westen van het hoofdgebouw, de gebogen rode beukenlaan, de huisplaats en het grachtenstelsel met singels ten oosten van het huis, waarbinnen enige weidepercelen. Omschrijving De lange (meer dan 700m.) rechte oprijlaan, XVIII, loopt vanaf de Ruurloseweg tot aan de dam over de gracht, in de centrale as van het huis; de laan met oude klinkerbestrating heeft een zeer breed profiel met aan weerszijden een dubbele rij eiken in een brede grasberm. Het huiseiland, waarop het huis, bijgebouwen, prieel, tuinhekken en tuinsieraden, wordt omgeven door een min of meer ronde gracht met een uitstulping naar de oostzijde waar hij aansluit op het rechthoekige grachtenstelsel. Voor het huis het symmetrische voorplein met enkele monumentale rode beuken en een rondlopend klinkerpad, waarbinnen een rond grasveld met een loden tuinvaas (onderdeel 12). De klinkerbestrating sluit aan op de bordestrap; links en rechts van het huis eenvoudige rozen- en bloementuinen, van het voorplein gescheiden door laag ijzeren hekwerk (onderdeel 11). Nabij het bouwhuis een eenvoudige erfinrichting met klinkerbestratingen en grasvelden. Een dam met daarop een hekwerk geeft toegang tot een van de twee oostelijke eilanden. Aan de westzijde van het eiland wordt het water van de gracht afgevoerd via een bakstenen duiker. Het grachtenstelsel ten oosten van het huiseiland, middeleeuws in oorsprong, bestaat uit een min of meer rechthoekige gracht met een middengracht, zodat er twee ong. even grote eilanden ontstaan. Op het zuidelijke restanten van fruitbomen. Op de noordelijke bevindt zich, binnen een vrijwel vierkant verlopende ruime gracht, een rond tot ovaalachtig graseilandje, waarschijnlijk de plaats van een middeleeuwse voorloper van het huidige Medler. Het grachtenstelsel stond vroeger in directe verbinding met de Baakse beek. Nu ligt de beek ong. 200m. noordwaarts. Aan de buitenzijde van de gracht loopt een singel met eiken. Deze singel gaat in het noordwesten over in een gebogen laan met rode beuken, welke bij het inrijhek aansluit op de oprijlaan. De beukenlaan omsluit het direct achter het huis gelegen weiland. Aan weerszijden van de westelijke dwarslaan eikenbomen. Waardering De PARKAANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats Het Medler is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom van de hoofdstructuur; - vanwege de imposante lange en brede oprijlaan; - vanwege de eilanden omgeven door grachten; - vanwege het landschappelijke karakter van het omringende landschap van bos-, weide- en akkerpercelen; - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie van de parkaanleg met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526677
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Medler: parkaanleg in Vorden

Het Medler: huis

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS 'MEDLER'. Inleiding Het Medler wordt voor het eerst genoemd in 1483. Vermoedelijk wordt kort na 1530 een om..

Het Medler: bouwhuis

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Inleiding BOUWHUIS (XVIII en XIX) onderdeel van de historische buitenplaats Het Medler opgetrokken in ..

Het Medler: inrijhek

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4: SCHUUR. Inleiding Vrijstaande SCHUUR (1834) onderdeel van de historische buitenplaats het Medler gelegen op het ..

Het Medler: appeldrooghuisje

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5: APPELDROOGHUISJE. Inleiding APPELDROOGHUISJE onderdeel van de historische buitenplaats Het Medler gelegen tussen..

Het Medler: koepel

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6: KOEPEL. Inleiding KOEPEL, XIXa; onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Medler', gelegen aan de Ruurlosew..

Kaart & Routeplanner