Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Medler: huis in Vorden

Kasteel Buitenplaats

Ruurloseweg 115
7251LD Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: vermoedelijk kort na 1530


Beschrijving van Het Medler: huis

Omschrijving onderdeel 1: HUIS 'MEDLER'. Inleiding Het Medler wordt voor het eerst genoemd in 1483. Vermoedelijk wordt kort na 1530 een omgracht huis opgetrokken. Omstreeks 1612 worden huis, brouwhuis, stallingen, schuur en twee bouwhuizen afgebroken en twee nieuwe bouwhuizen gebouwd gelegen buiten de grachten van het vroegere Medler. Het huidige huis Medler is mogelijk ontstaan uit een bescheiden landhuis aan het einde van de 17e eeuw. In 1764-65 is het huis grondig hersteld en vergroot met een onderkelderde aanbouw. Omstreeks 1800 volgt een tweede, minder ingrijpende verbouwing. Omschrijving HUIS 'Medler', onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Medler' daterend van omstreeks 1800. Blokvormig bakstenen gebouw bestaande uit twee bouwlagen en een kelderverdieping op rechthoekige plattegrond. In 1892 gewijzigd en verhoogd. Het omgaande schilddak met leien en het achthoekige torentje met koepeldakje midden op het voorschild dateren uit deze periode. Het huis bevat nog een oudere kern bestaande uit muurdelen uit de 17e en 18e eeuw. De symmetrische voorgevel bestaat uit 5 traveeƫn waarbij de middentravee iets risaleert. Op de begane grond van de middentravee bevindt zich de omlijste ingangspartij met dubbele glazen deuren en uitwaaierende bordestrap van 5 hardstenen treden; eenvoudige ijzeren leuningen met ruit- en rozetmotieven. De middentravee eindigt in een gootlijst bekroond door driehoekig fronton met alliantiewapen van Dorth en van Voorst. In de gevel bevinden zich regelmatig verspreide vensters met T-ramen en persiennes op beide verdiepingen. De voorgevel wordt links en rechts beƫindigd met hoeklisenen. In het schild bevindt zich aan weerszijden van het fronton een dakkapel afgesloten door een driehoeksfronton. In het interieur bevinden zich diverse belangrijke onderdelen zoals onder meer de vestibule gedecoreerd met eenvoudig stucwerk, waarbij de wandvlakken met emblemen van de muziek en het buitenleven zijn gevuld, deuren met enig snijwerk, een rococo schoorsteen afkomstig van elders, twee klokken. Waardering Het HUIS 'Medler', onderdeel van de historische buitenplaats het Medler, is van algemeen belang: - vanwege de 19e eeuwse verschijningsvorm (in- en exterieur) die met name tot stand is gekomen als gevolg van een verbouwing omstreeks 1800 respectievelijk 1893; - vanwege de oudere muurdelen daterend uit de 17 en 18e eeuw; - vanwege de monumentale ligging op het westelijke eiland, aan het einde van de lange oprijlaan; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het huis met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526675
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Medler: huis in Vorden

Het Medler: parkaanleg

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. Inleiding PARKAANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats 'het Medler', bestaande uit een ..

Het Medler: bouwhuis

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Inleiding BOUWHUIS (XVIII en XIX) onderdeel van de historische buitenplaats Het Medler opgetrokken in ..

Het Medler: inrijhek

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4: SCHUUR. Inleiding Vrijstaande SCHUUR (1834) onderdeel van de historische buitenplaats het Medler gelegen op het ..

Het Medler: appeldrooghuisje

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5: APPELDROOGHUISJE. Inleiding APPELDROOGHUISJE onderdeel van de historische buitenplaats Het Medler gelegen tussen..

Het Medler: koepel

Ruurloseweg 115
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6: KOEPEL. Inleiding KOEPEL, XIXa; onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Medler', gelegen aan de Ruurlosew..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)