Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoningen Koninginnensluis in Nieuwegein

Woonhuis

Koninginnensluis 1
3433CV Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1882-1884, 1929
Architect: J. Sizoo


Beschrijving van Arbeiderswoningen Koninginnensluis

Omschrijving complexonderdeel 3 Aan de oostzijde van de sluis gelegen bouwblok met ARBEIDERSWONINGEN is tussen 1882 en 1884 ontworpen door J. Sizoo en bestaat uit zeven arbeiderswoningen in neo-renaissancestijl. De nummers 1 en 5 werden later gebouwd; nummer 7 dateert van 1929. Oorspronkelijk was het middelste huis, nummer 4, uitgevoerd met een trapgevel. Iedere woning bestaat uit één bouwlaag onder een doorlopend zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg, gedekt met blauwe bouletpannen en voorzien van een geprofileerde gootlijst. Woning nummer 4 springt uit ten opzichte van de andere woningen en heeft bovendien een risalerende middenpartij onder een zadeldak haaks op het hoofddak. Ook woning nummer 7 springt iets uit en heeft voorts een ander metselverband (Vlaams verband) dan de andere woningen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband met geknipte voegen. Het metselwerk wordt versierd met gele baksteenmotieven in neorenaissancestijl, zoals horizontale banden, ontlastingsbogen met sluitsteenmotieven, boogveldvullingen met decoratief metselwerk en een sierlijst onder de dakgoot. Alle woningen hebben in de voorgevel een deur met bovenlicht en een kleine stoep. De woningen 1, 5, 6, en 7 hebben links of rechts van de deur twee vensters. Bij de woningen nummer 3 en 4 is er nog een derde venster. Woning nummer 4 is breder en heeft een tuitgevel. Op de begane grond is een samengesteld venster aangebracht en op de verdieping twee smalle vensters. Links van het middenrisaliet bevinden zich twee vensters en rechts een deur en een venster. Hierboven is op het dak een kleine dakkapel geplaatst. De linkerzijgevel bevat twee smalle vensters met een luik op de begane grond en twee stolpvensters met een bovenlicht op de verdieping. De rechterzijgevel heeft twee vensters op de verdieping zoals in de linkerzijgevel en bevat een smal venster op de begane grond. De achtergevel bevat per woning twee of drie vensters en een deur met een bovenlicht. Bij een drietal woningen is aan de achterzijde een bijkeuken uitgebouwd. Deze vallen buiten de bescherming. Waardering complexonderdeel 3 Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bij de vormgeving de overige bebouwing van het Merwedekanaal behorend bouwblok bestaande uit zeven arbeiderswoningen in neorenaissancestijl. Voorts van belangrijke ensemblewaarde in samenhang met de voor de huizen gelegen Koninginnensluis en de opzichterswoning (Koninginnenlaan 28), alsmede vanwege de markante situering aan het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526673
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koninginnensluis
Deel van het sluiscomplex
Deel van het sluiscomplex
Algemene gegevens
Locatie Vreeswijk, gemeente Nieuwegein
Waterweg(en) Merwedekanaal
Bouw
Bouwperiode 1882 - 1886 (sluis)
Architectuur
Bijzonderheden rijksmonument
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Koninginnensluis is een schutsluis met dubbele kolk in het Merwedekanaal benoorden de Lek.

De sluis heeft twee kolken, achter elkaar, van elk 120 meter lengte, wijdte 11,85 m, schutkolkwijdte 24 m, diepte noordelijke en middendrempel KP -3,29 m (NAP -2,84 m), zuidelijke drempel NAP -2,25 m CEMT-klasse Va[1]

Aan weerszijden van de sluis liggen twee bruggen die naar Nederlandse vorstinnen zijn genoemd, vandaar de naam van de Koninginnensluis:

  • Wilhelminabrug (Lagebrug) (vernieuwd in 2015), aan de noordzijde van de sluis, ophaalbrug, wijdte 11,85 m, hoogte in gesloten stand KP +2,40 m
  • Emmabrug (Hogebrug) (1885), aan de zuidzijde van de sluis, dubbele ophaalbrug, wijdte 11,85, hoogte in gesloten stand 7,50 m[2]

De sluis is per marifoon aan te roepen op VHF-kanaal 84.[3]

Geschiedenis

De sluis is tussen 1882 en 1886 gebouwd tijdens de aanleg van het Merwedekanaal om de nabijgelegen Oude Sluis (Vaartse Sluis) te ontlasten. Van het sluiscomplex zijn de sluis, de Emmabrug, de villa Hoog Sandveld en zeven arbeiderswoningen gewaardeerd als rijksmonument.

Afbeeldingen

Zie ook

Bronnen


Monumenten in de buurt van Arbeiderswoningen Koninginnensluis in Nieuwegein

Villa Hoog Sandveld

Koninginnenlaan 28
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 4 De markant op hoek Koninginnenlaan / Jaagpad, ten noordoosten van de sluis gelegen VILLA 'Hoog Sandveld' is..

Barbarakerk

Koninginnenlaan 3
Nieuwegein
Omschrijving De aan de Koninginnenlaan gelegen KERK op kruisvormige plattegrond in laat-neogotische stijl is opgetrokken in baksteen onder..

Pastorie Barbarakerk

Koninginnenlaan 1
Nieuwegein
Omschrijving De in 1908 door architect H. Kroes ontworpen PASTORIE van de St. Barabarakerk staat links van de kerk op de hoek Koninginnenl..

Koninginnensluis

Koninginnensluis/in het Merwedekanaal
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 1 De in het Merwedekanaal gelegen gekoppelde SLUIS heeft twee verbrede sluiskolken van elk twaalf meter breed..

Emmabrug

Over de Koninginnensluis
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 2 De over het zuidelijk sluishoofd geplaatste DUBBELE OPHAALBRUG, vervaardigd uit geklonken staal. In de zwik..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoningen Koninginnensluis in Nieuwegein

Foto's (1)