Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Emmabrug in Nieuwegein

Weg En Waterwerk

Over de Koninginnensluis
3430AA Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1884-1885


Beschrijving van Emmabrug

Omschrijving complexonderdeel 2 De over het zuidelijk sluishoofd geplaatste DUBBELE OPHAALBRUG, vervaardigd uit geklonken staal. In de zwikken van de dwarsliggers bevinden zich uitsparingen. De contragewichten worden gedragen door vakwerkliggers. Aan de noordzijde van de rijbaan bevindt zich een gietijzeren hekwerk met geprofileerde, van dennenappels voorziene balusters. De hydraulische aandrijving, het bedieningshuis en de slagboom zijn niet oorspronkelijk en vallen buiten de bescherming. Waardering complexonderdeel 2 De verkeersbrug is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een eind l9de-eeuwse dubbele ophaalbrug alsmede vanwege het materiaalgebruik. De brug is tevens van ensemblewaarde in relatie tot de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526672
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koninginnensluis
Deel van het sluiscomplex
Deel van het sluiscomplex
Algemene gegevens
Locatie Vreeswijk, gemeente Nieuwegein
Waterweg(en) Merwedekanaal
Lengte 120 m
Breedte 24 m
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Bouwperiode 1882 - 1886 (sluis)
Architectuur
Bijzonderheden rijksmonument
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Koninginnensluis is een schutsluis met dubbele kolk in het Merwedekanaal benoorden de Lek.

De sluis heeft twee kolken, achter elkaar, van elk 120 meter lengte, wijdte 11,85 m, schutkolkwijdte 24 m, diepte noordelijke en middendrempel KP -3,29 m (NAP -2,84 m), zuidelijke drempel NAP -2,25 m CEMT-klasse Va[1]

Aan weerszijden van de sluis liggen twee bruggen die naar Nederlandse vorstinnen zijn genoemd, vandaar de naam van de Koninginnensluis:

  • Wilhelminabrug (Lagebrug) (vernieuwd in 2015), aan de noordzijde van de sluis, ophaalbrug, wijdte 11,85 m, 2.50m hoogte in gesloten stand met KP +0,50 m
  • Emmabrug (Hogebrug) (1885), aan de zuidzijde van de sluis, dubbele ophaalbrug, wijdte 11,85, hoogte in gesloten stand 7,24m N.A.P.[2]

De sluis is per marifoon aan te roepen op VHF-kanaal 84.[3]

Geschiedenis

De sluis is tussen 1882 en 1886 gebouwd tijdens de aanleg van het Merwedekanaal om de nabijgelegen Oude Sluis (Vaartse Sluis) te ontlasten. Van het sluiscomplex zijn de sluis, de Emmabrug, de villa Hoog Sandveld en zeven arbeiderswoningen gewaardeerd als rijksmonument.

Afbeeldingen

Zie ook

Bronnen


Monumenten in de buurt van Emmabrug in Nieuwegein

Koninginnensluis

Koninginnensluis/in het Merwedekanaal
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 1 De in het Merwedekanaal gelegen gekoppelde SLUIS heeft twee verbrede sluiskolken van elk twaalf meter breed..

Dorpskerk

Molenstraat 11
Nieuwegein
N.H. Kerk. Eenvoudig zaalgebouw met twee gedenkstenen i.v.m. stichting.

Pand met lijstgevel, terzijde in topgevels eindigend

Dorpsstraat 54
Nieuwegein
Pand met lijstgevel, terzijde in topgevels eindigend.

Fröbelschool

Dorpsstraat 57
Nieuwegein
Inleiding Aan de Dorpsstraat, bij de dijk gelegen PAROCHIEHUIS met CONCIERGEWONING en FRÖBELSCHOOL gebouwd in 1932 naar ontwerp van de arc..

Arbeiderswoningen Koninginnensluis

Koninginnensluis 1
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 3 Aan de oostzijde van de sluis gelegen bouwblok met ARBEIDERSWONINGEN is tussen 1882 en 1884 ontworpen door..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)