Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinvazen en Piedestal in Bunnik

Tuin Park Landgoed

Koningslaan 1
3981HD Bunnik
Utrecht


Beschrijving van Tuinvazen en Piedestal

Omschrijving onderdeel 6: TUINVAZEN op PIEDESTAL behorende tot de buitenplaats Nieuw Amelisweerd. Het begin van de zogenaamde sneeuwklokjeslaan, een zichtlaan in de as van het huis, wordt gemarkeerd door een stel tuinvazen op piëdestal. De vazen zijn vormgegeven naar klassiek (Grieks/Romeins) model en wit geschilderd. Ze zijn gegoten van ijzer of beton. De piëdestals op rechthoekige grondslag hebben rechthoekig ingezwenkte hoeken en verdiepte velden, ze zijn van beton en eveneens wit geschilderd. De piëdestals zijn oorspronkelijk mogelijk hoger geweest en horen van oorsprong vermoedelijk niet bij de vazen. Vazen en piëdestals dateren uit de 19de eeuw. Waardering De TUINVAZEN op PIEDESTAL behorende tot de buitenplaats Nieuw Amelisweerd zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526669
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinvazen en Piedestal in Bunnik

Hoofdgebouw

Koningslaan 1
Bunnik
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Nieuw Amelisweerd). Van de vroegste bebouwing op Nieuw Amelisweerd is vrijwel niets bekend. In 1538..

Tuin- en parkaanleg

Koningslaan 1
Bunnik
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nieuw Amelisweerd. Het park van Nieuw Amelisweerd..

Bergschuurtje en Tuinmuur

Koningslaan 1
Bunnik
Omschrijving onderdeel 4: ENSEMBLE van BERGSCHUURTJE en TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Nieuw Amelisweerd. Ten zuiden van koetshuis/..

Brug met pijlers

Koningslaan 1
Bunnik
Omschrijving onderdeel 5: BRUG met PIJLERS en HEKKEN behorende tot de buitenplaats Nieuw Amelisweerd. Ten noordwesten van het hoofdgebouw ..

Zuil op piedestal

Koningslaan 1
Bunnik
Omschrijving onderdeel 7: ZUIL op PIEDESTAL behorende tot de buitenplaats Nieuw Amelisweerd. Links van een noordoostelijke zichtas vanaf h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)