Brug met pijlers in Bunnik

Koningslaan 1

Beschrijving van Brug met pijlers

Omschrijving onderdeel 5: BRUG met PIJLERS en HEKKEN behorende tot de buitenplaats Nieuw Amelisweerd. Ten noordwesten van het hoofdgebouw wordt de oprijlaan over de Kromme Rijn geleid via een houten brug met wit geschilderde decoratieve gietijzeren brugleuningen. De vormgeving van de brug gaat terug tot circa 1860. In de Tweede Wereldoorlog werd de brug door de Duitsers opgeblazen. Na de oorlog werd hij hersteld. Aan de kant van het huis wordt het bruggenhoofd gemarkeerd door een stel hardstenen pijlers op rechthoekige grondslag, waarvan de hoeken afgeschuind zijn. De pijlers zijn horizontaal in drie├źn geleed en worden bekroond door een bol. De bovenste twee segmenten hebben verdiepte velden voorzien van een geschulpt patroon. Links en rechts van respectievelijk de linker en de rechter pijler is een waaiervormig hekwerk aangebracht. De pijlers dateren vermoedelijk uit het midden van de 19de eeuw, de hekken zijn mogelijk van latere datum. Waardering De BRUG met PIJLERS en HEKKEN behorende tot de buitenplaats Nieuw Amelisweerd is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, harmonieuze vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)