Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koninginnensluis in Nieuwegein

Weg En Waterwerk

Koninginnensluis/in het Merwedekanaal
3430AA Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1884-1885


Beschrijving van Koninginnensluis

Omschrijving complexonderdeel 1 De in het Merwedekanaal gelegen gekoppelde SLUIS heeft twee verbrede sluiskolken van elk twaalf meter breed en een lengte van circa 120 meter. De wanden van de sluis zijn opgetrokken uit basaltblokken en de hoofden zijn van baksteen met hardstenen hoeken en afdekplaten. De sluis is uitgevoerd met houten puntdeuren. Het sluishoofd aan de zijde van de Lek heeft dubbele sluisdeuren en schotbalksponningen. Op de hoofden staat een takel ten behoeve van de schotbalkkering. In de westelijke wand is een gedenksteen met de jaartallen '1882-1886' aangebracht. Over het hoofd ligt een dubbele ophaalbrug (complexonderdeel 2). Het tussenhoofd en het benedenhoofd zijn uitgevoerd met een enkel stel puntdeuren. Over het benedenhoofd ligt een niet oorspronkelijke enkele ophaalbrug. In beide sluiskommen zijn in de wanden in het midden tegenover elkaar trappen aangebracht. Bij de oostelijke trap van de bovenkolk is een gedenksteen met de inscriptie: 'Koninginnensluis 4 augustus 1892' aangebracht. Voorts zijn hardstenen haalkommen aangebracht en dubbele ijzeren bolders. In de sluiswanden zijn diverse peilschalen aangebracht. Waardering complexonderdeel 1 De sluis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gekoppelde sluis, uitgevoerd in overwegend basalt en hardsteen alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen en van (historisch) stedenbouwkundig belang voor Vreeswijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526664
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koninginnensluis
Deel van het sluiscomplex
Deel van het sluiscomplex
Algemene gegevens
Locatie Vreeswijk, gemeente Nieuwegein
Waterweg(en) Merwedekanaal
Bouw
Bouwperiode 1882 - 1886 (sluis)
Architectuur
Bijzonderheden rijksmonument
Portaal:  Verkeer & Vervoer

De Koninginnensluis is een schutsluis met dubbele kolk in het Merwedekanaal benoorden de Lek.

De sluis heeft twee kolken, achter elkaar, van elk 120 meter lengte, wijdte 11,85 m, schutkolkwijdte 24 m, diepte noordelijke en middendrempel KP -3,29 m (NAP -2,84 m), zuidelijke drempel NAP -2,25 m CEMT-klasse Va[1]

Aan weerszijden van de sluis liggen twee bruggen die naar Nederlandse vorstinnen zijn genoemd, vandaar de naam van de Koninginnensluis:

  • Wilhelminabrug (Lagebrug) (vernieuwd in 2015), aan de noordzijde van de sluis, ophaalbrug, wijdte 11,85 m, hoogte in gesloten stand KP +2,40 m
  • Emmabrug (Hogebrug) (1885), aan de zuidzijde van de sluis, dubbele ophaalbrug, wijdte 11,85, hoogte in gesloten stand 7,50 m[2]

De sluis is per marifoon aan te roepen op VHF-kanaal 84.[3]

Geschiedenis

De sluis is tussen 1882 en 1886 gebouwd tijdens de aanleg van het Merwedekanaal om de nabijgelegen Oude Sluis (Vaartse Sluis) te ontlasten. Van het sluiscomplex zijn de sluis, de Emmabrug, de villa Hoog Sandveld en zeven arbeiderswoningen gewaardeerd als rijksmonument.

Afbeeldingen

Zie ook

Bronnen


Monumenten in de buurt van Koninginnensluis in Nieuwegein

Emmabrug

Over de Koninginnensluis
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 2 De over het zuidelijk sluishoofd geplaatste DUBBELE OPHAALBRUG, vervaardigd uit geklonken staal. In de zwik..

Dorpskerk

Molenstraat 11
Nieuwegein
N.H. Kerk. Eenvoudig zaalgebouw met twee gedenkstenen i.v.m. stichting.

Pand met lijstgevel, terzijde in topgevels eindigend

Dorpsstraat 54
Nieuwegein
Pand met lijstgevel, terzijde in topgevels eindigend.

Fröbelschool

Dorpsstraat 57
Nieuwegein
Inleiding Aan de Dorpsstraat, bij de dijk gelegen PAROCHIEHUIS met CONCIERGEWONING en FRÖBELSCHOOL gebouwd in 1932 naar ontwerp van de arc..

Arbeiderswoningen Koninginnensluis

Koninginnensluis 1
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 3 Aan de oostzijde van de sluis gelegen bouwblok met ARBEIDERSWONINGEN is tussen 1882 en 1884 ontworpen door..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)