Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie Barbarakerk in Nieuwegein

Kerkelijk Gebouw

Koninginnenlaan 1
3433CT Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1908
Architect: H. Kroes


Beschrijving van Pastorie Barbarakerk

Omschrijving De in 1908 door architect H. Kroes ontworpen PASTORIE van de St. Barabarakerk staat links van de kerk op de hoek Koninginnenlaan/Dorpsstraat. Het pand is opgetrokken op een vierkante plattegrond en telt twee bouwlagen onder een met leien gedekt schilddak. Aan de west- en oostzijde doorbreken grote schoorstenen het dakvlak. Aan de westzijde is een tussenlid van een bouwlaag onder zadeldak gezet dat de hoofdingang bevat en de verbinding vormt met de kerk. De vensterindeling van het gebouw is regelmatig, met gekoppelde schuifvensters met glas-in-lood in de vaste bovenramen onder segmentboogvormige ontlastingsbogen. De voorgevel of noordgevel heeft rechts een risaliet met topgevel en steekkap. In elke bouwlaag zijn twee vensters aangebracht. De oostgevel bevat in de eerste bouwlaag twee vensters en in de tweede bouwlaag twee enkele vensters. Tegen de achtergevel (zuid) is een twee bouwlagen tellende uitbouw onder plat dak gezet. Het tussenlid bevat links de hoofdingang naar de pastorie. Rechts heeft de gevel twee tweelichts vensters en een deur, alle voorzien van een hardstenen latei aan de bovenzijde met daarboven spitsboogvensters met glas-in-lood. De indeling van het interieur is nagenoeg oorspronkelijk. Waardering De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een pastorie in laat-neogotische stijl van architect H. Kroes alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526658
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie Barbarakerk in Nieuwegein

Barbarakerk

Koninginnenlaan 3
Nieuwegein
Omschrijving De aan de Koninginnenlaan gelegen KERK op kruisvormige plattegrond in laat-neogotische stijl is opgetrokken in baksteen onder..

Villa Hoog Sandveld

Koninginnenlaan 28
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 4 De markant op hoek Koninginnenlaan / Jaagpad, ten noordoosten van de sluis gelegen VILLA 'Hoog Sandveld' is..

Arbeiderswoningen Koninginnensluis

Koninginnensluis 1
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 3 Aan de oostzijde van de sluis gelegen bouwblok met ARBEIDERSWONINGEN is tussen 1882 en 1884 ontworpen door..

Directeurswoning bij het Prins Hendrik Internaat/de Christelijke School voor Schipperskinderen

Prins Hendriklaan 11
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 2 Het aan de Prins Hendriklaan gelegen voormalige WOONHUIS is de voormalige directeurswoning bij de Christeli..

Fort Vreeswijk, fortwachterswoning

Bij Voorhavendijk/op het aardwerk
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 2 De aan de keelzijde op het fort gelegen FORTWACHTERSWONING is gebouwd tussen 1880 en 1900 en opgetrokken op..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)