Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mensinge: duiventil in Roden

Tuin Park Landgoed

Mensingheweg 5
9301KA Roden (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1750


Beschrijving van Mensinge: duiventil

Onderdeel 6 Omschrijving DUIVENTIL behorende tot de buitenplaats Mensinge. In het weiland terzijde van het huis staat een merkwaardig getordeerde zeshoekige duiventil uit ca.1750, opgetrokken uit witgepleisterde baksteen en gedekt door een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt tentdak. Laag deurtje aan één zijde, kleine getoogde muuropeningen, vlieggaten. Waardering DUIVENTIL van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de originele vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526655
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mensinge: duiventil in Roden

Mensinge: zuidelijk bouwhuis

Mensingheweg 3
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 4B Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszi..

Mensinge: historische tuin- en parkaanleg

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mensinge. Deels in structuur en deels in detail gaa..

Mensinge: toegangshek

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 5 Omschrijving TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Mensinge. In de as van het hoofdgebouw staat een monumentaal toegangshe..

Mensinge: hoofdgebouw (Huis te Roden)

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Mensinge of Huis te Roden). Het aan drie zijden omgrachte bakstenen huis dateert in oorsprong u..

Mensinge: noordelijk bouwhuis

Mensingheweg 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 4A Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszi..

Kaart & Routeplanner