Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mensinge: toegangshek in Roden

Tuin Park Landgoed

Mensingheweg 5
9301KA Roden (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Mensinge: toegangshek

Onderdeel 5 Omschrijving TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Mensinge. In de as van het hoofdgebouw staat een monumentaal toegangshek uit 1920 bestaande uit vier, in blokwerk gemetselde pijlers waarvan de middelste groter en hoger zijn dan de buitenste. De pijlers staan op hardstenen voetstukken en hebben een hardstenen bekroning; de middelste zijn versierd met de wapens van Kymmel en Willinge. In het midden een dubbel smeedijzeren spijlenhek; aan weerszijden een enkel spijlenhek onder een boog met krullen. Waardering TOEGANGSHEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de monumentale en historiserende vormgeving uit het begin van de 20ste eeuw; - als karakteristiek markeringspunt van de entree tot de buitenplaats; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526654
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mensinge: toegangshek in Roden

Mensinge: noordelijk bouwhuis

Mensingheweg 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 4A Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszi..

Mensinge: zuidelijk bouwhuis

Mensingheweg 3
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 4B Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszi..

Mensinge: historische tuin- en parkaanleg

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mensinge. Deels in structuur en deels in detail gaa..

Mensinge: hoofdgebouw (Huis te Roden)

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Mensinge of Huis te Roden). Het aan drie zijden omgrachte bakstenen huis dateert in oorsprong u..

Mensinge: boogbrug

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 3 Omschrijving TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats Mensinge. Voor het hoofdgebouw ligt een boogbrug uit 1920 geconstruee..

Kaart & Routeplanner