Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mensinge: noordelijk bouwhuis in Roden

Kasteel Buitenplaats

Mensingheweg 1
9301KA Roden (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Mensinge: noordelijk bouwhuis

Onderdeel 4A Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszijden van de toegangslaan. Het noordelijke bouwhuis vormt de pendant van het zuidelijke bouwhuis. Omschrijving Noordelijk BOUWHUIS op haakvormige grondslag. Het uit baksteen opgetrokken verdiepingloze gebouw heeft geblokte hoeklisenen, een brede geprofileerde daklijst en een hoog opgaand met geglazuurde Romaanse pannen gedekt schilddak; gemetselde hoekschoorstenen met (kunst)stenen elementen en een ijzeren kap; dakkapellen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenrisaliet met geblokte lisenen aan weerszijden van de segmentvormige inrijdeuren (thans met moderne glasinvulling) en boven de daklijst een frontonvormige bekroning met oeil de boeuf in een decoratieve omlijsting van (kunst)steen. In de gevel kruisvensters met glas-in-lood bovenraam; oorspronkelijk met luiken. Op de rechterhoek een inpandige zuilenportiek, waarin de toegangsdeur; hardstenen bordes; dak gedragen door (kunst)stenen zuilen. In de uitbouw aan noordwestzijde ijzeren rondboog stalvensters, waarvan twee later naar onderen toe verlengd. Aan de linkerzijgevel een ijzeren spijlenhek tussen twee hekstijlen. De moestuinmuur aan noord-oostzijde (met ingemetseld oeil de boeuf) bijpassend maar niet oorspronkelijk. Waardering Noordelijk BOUWHUIS van twee bouwhuizen van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vroeg-20ste-eeuwse historiserende vormgeving; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de oprijlaan; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526653
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mensinge: noordelijk bouwhuis in Roden

Mensinge: toegangshek

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 5 Omschrijving TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Mensinge. In de as van het hoofdgebouw staat een monumentaal toegangshe..

Mensinge: zuidelijk bouwhuis

Mensingheweg 3
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 4B Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszi..

Mensinge: historische tuin- en parkaanleg

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mensinge. Deels in structuur en deels in detail gaa..

Mensinge: hoofdgebouw (Huis te Roden)

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Mensinge of Huis te Roden). Het aan drie zijden omgrachte bakstenen huis dateert in oorsprong u..

Mensinge: boogbrug

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 3 Omschrijving TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats Mensinge. Voor het hoofdgebouw ligt een boogbrug uit 1920 geconstruee..

Kaart & Routeplanner