Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mensinge: historische tuin- en parkaanleg in Roden

Tuin Park Landgoed

Mensingheweg 5
9301KA Roden (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: waarschijnlijk 15e eeuw of eerder


Beschrijving van Mensinge: historische tuin- en parkaanleg

Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mensinge. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaard havezate terrein waarvan de kern gevormd wordt door het, binnen een rechthoekige grachtengordel en een formeel lanenstelsel, gelegen huis. De utilitaire inrichting van het terrein dateert waarschijnlijk uit de 15de eeuw (of daarvoor). Een rechte toegangslaan met linden staat op de as van het huis; noordelijk van het huis ligt een grotendeels omgrachte moestuin annex boomgaard (thans weiland, enkele fruitbomen) en zuidelijk een weiland (toponiem 'de Duivenkamp'), dat zijn naam ontleent aan de daar gelegen 18de-eeuwse duiventil. In dit weiland een solitaire linde. Westelijk van het huis liggen eveneens weilanden. Het karakter van de aanleg wordt bepaald door kenmerkende lanen (eiken/beuken), die de huisplaats en de weilanden omsluiten. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mensinge van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een gaaf bewaard en eenvoudig ingericht havezateterrein met grachten- en lanenstelsel met weilanden; - vanwege het gaaf bewaarde oorspronkelijke karakter van de buitenplaats en de situering in het landschap nabij de kern van het dorp; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526647
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mensinge: historische tuin- en parkaanleg in Roden

Mensinge: zuidelijk bouwhuis

Mensingheweg 3
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 4B Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszi..

Mensinge: toegangshek

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 5 Omschrijving TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Mensinge. In de as van het hoofdgebouw staat een monumentaal toegangshe..

Mensinge: hoofdgebouw (Huis te Roden)

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Mensinge of Huis te Roden). Het aan drie zijden omgrachte bakstenen huis dateert in oorsprong u..

Mensinge: noordelijk bouwhuis

Mensingheweg 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 4A Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszi..

Mensinge: duiventil

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 6 Omschrijving DUIVENTIL behorende tot de buitenplaats Mensinge. In het weiland terzijde van het huis staat een merkwaardig geto..

Kaart & Routeplanner