Mensinge: historische tuin- en parkaanleg in Roden

Mensingheweg 5
9301KA Roden (gemeente Noordenveld)

Bouwjaar: waarschijnlijk 15e eeuw of eerder

Beschrijving van Mensinge: historische tuin- en parkaanleg

Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mensinge. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaard havezate terrein waarvan de kern gevormd wordt door het, binnen een rechthoekige grachtengordel en een formeel lanenstelsel, gelegen huis. De utilitaire inrichting van het terrein dateert waarschijnlijk uit de 15de eeuw (of daarvoor). Een rechte toegangslaan met linden staat op de as van het huis; noordelijk van het huis ligt een grotendeels omgrachte moestuin annex boomgaard (thans weiland, enkele fruitbomen) en zuidelijk een weiland (toponiem 'de Duivenkamp'), dat zijn naam ontleent aan de daar gelegen 18de-eeuwse duiventil. In dit weiland een solitaire linde. Westelijk van het huis liggen eveneens weilanden. Het karakter van de aanleg wordt bepaald door kenmerkende lanen (eiken/beuken), die de huisplaats en de weilanden omsluiten. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mensinge van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een gaaf bewaard en eenvoudig ingericht havezateterrein met grachten- en lanenstelsel met weilanden; - vanwege het gaaf bewaarde oorspronkelijke karakter van de buitenplaats en de situering in het landschap nabij de kern van het dorp; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)