Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige boerderij, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Vught

Boerderij

Heikantstraat 39
5261XM Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1700


Beschrijving van Voormalige boerderij, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Inleiding Voormalige BOERDERIJ, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XVII. Het bijzondere pand is opgenomen in de dorpsbebouwing van Vught, zodat slechts een smalle tuin rond het huis ligt. Aan één zijde grenst het huis direct aan de straat met forse platanen. In gebruik als woonhuis. Omschrijving Markante, boven een zwarte spatrand witgepleisterde boerderij op opvallende, bijna vierkante plattegrond met rieten schilddak met één lager aanzettend dakvlak. Aan drie zijden deels gedekt met zwart verglaasde dakpannen. Een gemetselde schoorsteen staat recht boven de oorspronkelijke stookplaats, op het aan de straat gelegen uiteinde van de met rietvorsten gedekte nok. De gevel met de ingang ligt haaks op de straat. De vernieuwde voordeur heeft een bovenlicht. Uiterst links daarnaast bevindt zich een keldervenster; rechts twee grote nieuwe vensters (circa 1965), waarvan het linker in oud een kozijn. Daarnaast twee vrijwel vierkante klapramen en een klein venster onder golvende lage dakrand. De linker zijgevel, die aan de straat ligt, heeft uiterst rechts een opkamervenster in een oud kozijn met middenstijl, gecanneleerde zijstijlen, sponningen en oude duimen, wellicht XVII. Daarin tweedelige draairamen. Ongeveer in het midden van de gevel twee kleine, nagenoeg vierkante draairamen. Uiterst links een dubbele deeldeur uit brede delen onder lager aanzettend dakvlak. De deur heeft drie oude gehengen waaronder een met een uitgesmeed lelie-uiteinde. De achtergevel heeft drie oude vensters van verschillende grootte en indeling, resp. 6-ruits, 4-ruits en 2-ruits. Vervolgens springt de gevel, nu ongepleisterd, in en krijgt het dak, met brede pannenstrook, een steilere helling. De overigens blinde rechter zijgevel heeft een dichte deur en een onder golfplaat aangebouwd hondenhok. In de woonkeuken staat, recht tegenover de ingang een zeer bijzondere schouw met rijk geprofileerde schouwbalk en een met koppen en hermen gebeeldhouwde schouwwang (XVII). Voorts een met verticale plooien versierde deur naar de opkamer met oud hang- en sluitwerk. Waardering De boerderij uit XVII is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een boerderij met rijk interieur in de Meijerij. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur, in het bijzonder de gebeeldhouwde schouw. Het pand heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de ongewone verschijningsvorm, de hoge ouderdom en de rijke interieuronderdelen. Het pand is straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526644
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige boerderij, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Vught

Zionsburg: hoofdgebouw

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW LANDHUIS ZIONSBURG; een omstreeks 1882 opgetrokken monumentaal onderkelderd landhuis in rijke Vlaams..

Villa Leeuwenburg

Kapellaan 2
Vught
Inleiding De VILLA "Leeuwenburg" is gelegen op de hoek van de Kapellaan en de Secretaris van Rooystraat. Het in Chaletstijl ontworpen pand ..

Sint Petrus

Heuvel 2
Vught
Inleiding De ROOMS-KATHOLIEKE KERK St. Petrus is gelegen in het centrum van Vught aan de Heuvel. De kerk werd tussen 1881 en 1884 gebouwd t..

Toren van de Sint Lambertuskerk

Helvoirtseweg 7
Vught
Toren der Ned.Herv.Kerk. Vierkante bakstenen toren van drie geledingen met haakse steunberen, de baksteen afgewisseld met lagen tufsteen. Bo..

Station N.S. Staatsspoorstation

Stationsstraat 30
Vught
Station N.S. Staatsspoorstation van het zgn. type Zaltbommel (plm 1868) gekarakteriseerd door een fors middenstuk van twee verdiepingen met ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)