Oudaen: zomerhuis in Breukelen

Zandpad 82
3621NG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)

Bouwjaar: ca. 1860

Beschrijving van Oudaen: zomerhuis

Omschrijving onderdeel 7: ZOMERHUIS. Het zomerhuis staat naast en ten zuiden van de boerderij. Het dateert van omstreeks 1860, met latere verbouwingen. Het is een klein gebouwtje van één bouwlaag met een met pannen gedekt zadeldak. Het huis is rondom gepleisterd en witgeschilderd. De toegang bevindt zich in de linker zijgevel. In de beide zijgevels bevindt zich één roedeverdeeld raam. In de voorgevel bevinden zich op de begane grond twee onder een gedrukte keperboog gekoppelde, roedeverdeelde vensters, en een enkel roedeverdeeld venster met een keperboogvormige bovenzijde op de verdieping. De achtergevel is blind. Het zomerhuis vormt samen met de boerderij een ensemble met op het erf een drietal leilinden. Waardering Het ZOMERHUIS is van algemeen belang: - vanwege de functionele betekenis voor het complex; - vanwege architectuurhistorische waarden; - vanwege de ensemblewaarde met de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)