Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oudaen: bouwhuis in Breukelen

Kasteel Buitenplaats

Zandpad 81
3621NG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw (huidig)


Beschrijving van Oudaen: bouwhuis

Omschrijving onderdeel 5: BOUWHUIS (links). Reeds vanaf de eerste aanleg (ca. 1300) hebben er aan weerszijden van de poort bouwhuizen gestaan. Deze waren oorspronkelijk kleiner. Het huidige bouwhuis maakt in hoofdzaak een 17de-eeuwse indruk en is een vervanging van het oudere, mogelijk met gebruikmaking van oude restanten, b.v. fundamenten. Het bouwhuis bestaat uit één bouwlaag met een met pannen gedekt zadeldak tussen topgevels. Het heeft een rechthoekige plattegrond en staat met de rechter gevel tegen het oude poorthuis aan. In oorsprong herbergde het gebouw waarschijnlijk twee woningen, hetgeen aan de indeling van de voorgevel nog afleesbaar is. Thans is dit er één. Het rechter deel heeft rechts een voordeur in het midden met twee roedeverdeelde schuiframen ter linkerzijde en het linkerdeel heeft een voordeur in het midden met aan weerszijden een roedeverdeeld schuifraam, waarvan het rechter vergroot is tot deur. De rechter zijgevel is blind, de linker heeft twee roedeverdeelde schuiframen met luiken en daarboven twee kleinere roedeverdeelde ramen in de top. De achtergevel vertoont een deur met een roedeverdeeld raam en twee grote stalramen, thans als glaspui uitgevoerd, waarvan er waarschijnlijk tenminste één een latere toevoeging is. Op het dak staan twee schoorstenen en geen dakkapellen. Waardering Het linker BOUWHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functionele betekenis voor de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarden met het poorthuis en het andere bouwhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526631
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oudaen: bouwhuis in Breukelen

Oudaen: poortgebouw

Zandpad 81
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van onderdeel 3: POORTGEBOUW. Het poortgebouw dateert van omstreeks 1300. De oorspronkelijke ontsluiting tot het goed bevond z..

Oudaen: bouwhuis

Zandpad 83
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van onderdeel 4: BOUWHUIS (rechts). Reeds vanaf de eerste aanleg (ca. 1300) hebben er aan weerszijden van de poort bouwhuizen ..

Oudaen: zomerhuis

Zandpad 82
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 7: ZOMERHUIS. Het zomerhuis staat naast en ten zuiden van de boerderij. Het dateert van omstreeks 1860, met latere ..

Oudaen

Zandpad 80
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS. Het hoofdhuis van het complex historische buitenplaats Oudaen, in oorsprong daterend uit de late 13e e..

Oudaen: parkaanleg

Zandpad 80
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Hoewel het huis door de eeuwen heen als buitenhuis gebruikt is geweest, heeft he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oudaen: bouwhuis in Breukelen