Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oudaen: bouwhuis in Breukelen

Kasteel Buitenplaats

Zandpad 83
3621NG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw (huidig)


Beschrijving van Oudaen: bouwhuis

Omschrijving van onderdeel 4: BOUWHUIS (rechts). Reeds vanaf de eerste aanleg (ca. 1300) hebben er aan weerszijden van de poort bouwhuizen gestaan. Deze waren oorspronkelijk kleiner. Het huidige bouwhuis maakt in hoofdzaak een 17de-eeuwse indruk en is een vervanging van het oudere, mogelijk met gebruikmaking van oude restanten b.v. fundamenten. Het bouwhuis bestaat uit één bouwlaag met een met pannen gedekt zadeldak tussen topgevels. Het heeft een rechthoekige plattegrond en staat met de linker gevel tegen het oude poorthuis aan. Oorspronkelijk was het linker deel in gebruik als woonhuis en het rechter deel als stal. Tegenwoordig is het geheel als woning in gebruik. De oude situatie is nog afleesbaar aan de indeling van de gevels met vensters en deuren alhoewel een nieuwe deurpartij (na 1967 aangebracht) het oorspronkelijk op enkele kleine vensters na gesloten gevelvlak van het stalgedeelte heeft verstoord. De voorgevel heeft ter linker zijde de voordeur met rechts daarvan twee roede verdeelde schuiframen met luiken. Hierboven drie kleine draairamen t.b.v. een pseudo verdieping. Rechts zoals gezegd de nieuwe vensterpartij en een tweetal laag geplaatste kleine stalvensters. De rechter zijgevel vertoont een symmetrische indeling van een stalgevel met een dubbele inrijdeur, een klein venster aan weerszijden, een rechthoekig en een rond venster boven de staldeur in de top en een 17de-eeuws sieranker in de top. De linker zijgevel is blind. De achtergevel heeft een onregelmatige indeling met een deur en enkele vensters. Op het dak een schoorsteen maar aan de voorzijde geen dakkapellen. Waardering Het rechter BOUWHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functionele betekenis voor de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarden met het poorthuis en het andere bouwhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526630
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oudaen: bouwhuis in Breukelen

Oudaen: poortgebouw

Zandpad 81
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van onderdeel 3: POORTGEBOUW. Het poortgebouw dateert van omstreeks 1300. De oorspronkelijke ontsluiting tot het goed bevond z..

Oudaen: zomerhuis

Zandpad 82
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 7: ZOMERHUIS. Het zomerhuis staat naast en ten zuiden van de boerderij. Het dateert van omstreeks 1860, met latere ..

Oudaen: bouwhuis

Zandpad 81
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: BOUWHUIS (links). Reeds vanaf de eerste aanleg (ca. 1300) hebben er aan weerszijden van de poort bouwhuizen gesta..

Oudaen: boerderij

Zandpad 82
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van onderdeel 6: BOERDERIJ. Op deze plaats stond reeds in de stichtingstijd van Oudaen (ca. 1300) een boerderij. De huidige bo..

Oudaen: parkaanleg

Zandpad 80
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Hoewel het huis door de eeuwen heen als buitenhuis gebruikt is geweest, heeft he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oudaen: bouwhuis in Breukelen