Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oudaen: poortgebouw in Breukelen

Kasteel Buitenplaats

Zandpad 81
3621NG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1300


Beschrijving van Oudaen: poortgebouw

Omschrijving van onderdeel 3: POORTGEBOUW. Het poortgebouw dateert van omstreeks 1300. De oorspronkelijke ontsluiting tot het goed bevond zich aan de laan die langs de zuidzijde loopt. Dwars hierop liep de toegangslaan naar de oostzijde van het huis, dat oorspronkelijk aan die zijde zijn toegang had. Deze toegangslaan werd van ouds gemarkeerd door een poortgebouw, waarvan de resten in de vorm van zwaar muurwerk van de buitengevels nog aanwezig is. Deze zijn uit zware baksteen opgetrokken en hebben in oorsprong vermoedelijk een balken zolder met enige kapvorm gehad. Deze afdekking is reeds lang verdwenen, evenals een gemetselde top met boog die in later tijd aangebracht is geweest. Het muurwerk vertoont aan beide zijden een grote en een kleine rondboog nis. Tegen de buitenzijden van deze muren staan de bouwhuizen. Deze gaan waarschijnlijk terug op reeds in de middeleeuwen aanwezige bouwwerken, maar maken thans in hoofdzaak een 17de-eeuwse indruk. Waardering Het POORTGEBOUW is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functionele betekenis voor het complex; - vanwege de ensemblewaarden met de overige onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526629
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oudaen: poortgebouw in Breukelen

Oudaen: bouwhuis

Zandpad 83
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van onderdeel 4: BOUWHUIS (rechts). Reeds vanaf de eerste aanleg (ca. 1300) hebben er aan weerszijden van de poort bouwhuizen ..

Oudaen: bouwhuis

Zandpad 81
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: BOUWHUIS (links). Reeds vanaf de eerste aanleg (ca. 1300) hebben er aan weerszijden van de poort bouwhuizen gesta..

Oudaen: zomerhuis

Zandpad 82
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 7: ZOMERHUIS. Het zomerhuis staat naast en ten zuiden van de boerderij. Het dateert van omstreeks 1860, met latere ..

Oudaen: boerderij

Zandpad 82
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van onderdeel 6: BOERDERIJ. Op deze plaats stond reeds in de stichtingstijd van Oudaen (ca. 1300) een boerderij. De huidige bo..

Oudaen: parkaanleg

Zandpad 80
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Hoewel het huis door de eeuwen heen als buitenhuis gebruikt is geweest, heeft he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oudaen: poortgebouw in Breukelen